Rumunski predsednik odbio da imenuje kandidata levice za premijera

Johanis je zatražio od Socijaldemokratske partije, pobednika na parlamentarnim izborima 11. decembra, da predlože nekog drugog

27. dec 2016

Rumunski predsednik Klaus Johanis rekao je danas da za premijera neće imenovati kandidatkinju najjače stranke na izborima, koja bi postala prva žena i muslimanka na čelu rumunske vlade.

Predsednik Johanis rekao je danas da je pažljivo odmerio argumente za i protiv njenog imenovanja i odlučio da Sevil Šaideh (52) ne imenuje na mesto premijera.

Johanis je zatražio od Socijaldemokratske partije, pobednika na parlamentarnim izborima 11. decembra koji su nju predložili za novog premijera, da predlože nekog drugog.

Predsednik nije rekao zašto neće da imenuje Šaideh, koja je u javnosti kritikovana zbog nedostatka političkog iskustva.

Šaideh, pripadnica tatarske manjinske zajednice nije mnogo poznata široj rumunskoj javnosti, po profesiji je ekonomista i kratko je bila ministarka za regionalni razvoj 2015. godine, a uglavnom se bavila politikom na lokalnom nivou.

Predsednik Johanis je rekao 22. decembra da će odložiti svoju odluku o tome da li da prihvati predloženu kandidatkinju levice do posle Božića.

Predsednik Socijaldemokrata Liviju Dragnea ne može da bude premijer jer je osuđen ove godine za izbornu prevaru.

Predsednik Rumunije treba da predloži kandidata za premijera posle konsultacija s političkim liderima, a zatim parlament treba da potvrdi izbor mandatara.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga