Rumunski parlament imenovao Pontinog rivala za načelnika obaveštajne službe

Ponta se nalazi pod istragom zbog pranja novca, krivotvorenja i sukoba interesa

01. jula 2015

Parlament Rumunije odobrio je imenovanje novog načelnika obaveštajne službe koji je protivnik premijera Viktora Ponte, čime je nanet novi udarac Ponti koji se suočava sa učestalim zahtevima da podnese ostavku zbog sumnje da je umešan u korupciju.

Parlament je glasao za imenovanje Mihaja Razvana Ungureanua, kojeg je predložio šef države Klaus Johanis, politički suparnik Ponte, koji se u Turskoj oporavlja od operacije kolena.

Poslanici Pontine vladajuće partije bojkotovali su sednicu. Za imenovanje Ungureanua glasalo je 278 poslanika, a protiv šest. Za njega su glasali i poslanici manjih partija koje su ranije bile u savezništvu sa Pontinom Socijaldemokratskom partijom. Mihai Razvan Ungureanu bio je do maja 2012. godine nekoliko meseci prethodnik Viktora Ponte na mestu premijera, a pre toga je nekoliko godina na čelu obaveštajne službe SIE.

Ponta se nalazi pod istragom zbog pranja novca, krivotvorenja i sukoba interesa 2007. i 2008. godine kada se bavio advokaturom. On odbacuje bilo kakvu krivicu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga