Rumunija: Romi traže ministarstvo

"U pregovorima za novu rumunsku Vladu treba da budu uključeni i Romi, a ne samo predstavnici partije mađarske manjine jer je 'romsko stanovništvo mnogobrojnije od mađarskog'"

02. mar 2014

Regionalni koordinator partije Roma „Pro Evropa“ za Transilvaniju Aurel Pasku zatražio je od rumunskog premijera Viktora Ponte da u novoj vladi formira ministarstvo za Rome.

Pasku je rekao da u pregovorima za novu rumunsku Vladu treba da budu uključeni i Romi, a ne samo predstavnici partije mađarske manjine jer je „romsko stanovništvo mnogobrojnije od mađarskog“.

„Partija Roma `Pro Evropa` traži od premijera Ponte da sa predstavnicima Roma u parlamentu otpočne pregovore o formiranju nove vlade s ciljem formiranja ministarstva za Rome, kojim će rukovoditi predstavnik te manjinske zajednice, a koje će se baviti upravljanjem i rješavanjem problema Roma u oblastima poput obrazovanja, zdravstva, otvaranja novih radnih mjesta i njihove integracije“, izjavio je Pasku.

Prema njegovim riječima, stanje Roma je katastrofalno što potvrđuju i alarmantni signali iz Evropske komisije.

Socijaldemokratski premijer Viktor Ponta otpočeo je pregovore o formiranju nove vlade nakon što je glavni koalicioni partner Nacionalno-liberalna partija početkom sedmice odlučila da istupi iz Vlade.

Ponta je izjavio da pregovara sa Demokratskim savezom Mađara u Rumuniji i sa grupom nacionalnih manjina u parlamentu o podršci novoj vladi.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga