Rumunija: Referendum o eutanaziji uličnih pasa

Rumunski predsednik Traian Basescu zatražio je od Vlade da donese hitnu odluku koja bi odredila rok za usvajanje pasa, nakon čega bi uslijedila eutanazija

06. sep 2013

Gradonačelnik Bukurešta Sorin Oprescu najavio je da će organizovati referendum o eutanaziji napuštenih pasa i da će potom učiniti ono što stanovništvo bude željelo.

Oprescu je rekao da se izjašnjavanje građana može organizovati u posljednjoj sedmici u septembru, a njegova reakcija uslijedila je nakon što su četiri psa usmrtila četvorogodišnjeg dječaka koji je zalutao u privatni posjed.

Rumunski predsednik Traian Basescu zatražio je od Vlade da donese hitnu odluku koja bi odredila rok za usvajanje pasa, nakon čega bi uslijedila eutanazija.

Basescu je prije izbora za predsjednika bio gradonačelnik Bukurešta i u to vrijeme napušteni psi su eutanizirani. Na ulicama Bukurešta, prema procjenama nadležnih, danas živi oko 64.000 napuštenih pasa.

Agencija za zaštitu životinja posjeduje dva azila, jedno kapaciteta 250 mjesta, dok se u drugom može smjestiti 350 pasa, a prošle godine je u gradiću Uzun izgrađen azil za pse kapaciteta blizu 400 psa.

Organizacije za zaštitu životinja pokrenule su peticiju protiv prijedloga gradonačelnika rumunjske prijestolnice, kojom se zalažu za alternativno rješenje problema pasa na ulicama: masovnu sterilizaciju.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga