Rumunija: Ponta pobjednik prvog kruga izbora

Prema prvim rezultatima glasanja, premijer Victor Ponta će se u drugom krugu suočiti s Klausom Iohannisom

03. nov 2014

Premijer Rumunije Victor Ponta pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora u kojem je dobio više glasova od svog najvećeg rivala, kandidata Kršćanskoliberalne partije Klausa Iohannisa, pokazali su prvi rezultati glasanja.

Ponta je, prema tim rezultatima, osvojio između 38,2 i 41,5 posto glasova, dok je Iohannisu pripalo između 31,2 posto i 32,1 posto glasova.

Iohannis je potomak njemačke manjine i aktuelni popularni gradonačelnik Sibiua, grada u Transilvaniji, prenose agencije.

Ponta i Iohannis će se najverovatnije naći u drugom krugu izbora za predsjednika, koji će biti održan 16. novembra, prenijeli su mediji.

Na predsjedničkim izborima u Rumuniji učestvovalo je 14 kandidata.

Ponta (42), lider vladajuće Socijaldemokratske partije (PSD) je i prema ranijim anketama bio u priličnom vodstvu u odnosu na ostalih 13 kandidata.

Nova nada

Izbori se smatraju ključnim testom za Rumuniju koja, nakon dvogodišnje paralizirajuće kohabitacije između političkih protivnika Ponte i Traiana Basescua, mora što prije sprovesti reforme, naročito u javnoj administraciji.

Rumunija je druga najsiromašnija članica EU, poslije Bugarske, sa prosječnom platom od 380 eura i velikom stopom nezaposlenosti mladih od više od 20 posto.

Strane investicije su u padu u posljednjih pet kvartala, uglavnom zbog hronične nesposobnosti Rumunije da izradi investicione programe ili pravilno iskoristi evropske fondove, smatraju analitičari.

U zemlji u kojoj premijer ima izvršna ovlaštenja, a predsjednik ovlaštenja da imenuje sudije, tužioce, šefove obavještajnih službi i na ponovno usvajanje vraća vladine prijedloge zakona, kraj kohabitacije, za Rumuniju bio mogao biti nova nada.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga