Rumunija obeležila stogodišnjicu postojanja vojnom paradom i anti-vladinim parolama

Uveče su se hiljade demonstranata okupile na Trgu Pobede usred Bukurešta kako bi zahtevale ostavku vlade koju predvodi Viorika Dančila

02. dec 2018

Rumuni su stogodišnjicu od osnivanja svoje države danas obeležili uz vojne parade i skupove protiv socijal-demokratske vlade, optužujući je za „korupciju“.

„Mi, sadašnje generacije, imamo privilegiju da uživamo u plodovima najvažnijeg projekta na ovoj zemlji“, rekao je predsednik, desni centrista Klaus Johanis u Alba Juliji, gradu usred Rumunije gde je 1. decembra 1918. godine proglašena „Velika Rumunija“, nastala formiranjem saveza Transilvanije sa „Starim Kraljevstvom“, posle raspada Austrougarske imperije.

Desetine hiljada ljudi, neki u narodnim nošnjama, i s trobojkama, prisustvovale su svečanostima u Bukureštu i nekoliko većih gradova.

Mnogi od njih okrivili su levičarsku vladu i policiju za nasilno rasterivanje protesta protiv vlade 10. avgusta u Bukureštu.

„Neka je policiju sramota“ – pisalo je na transparentu u glavnom gradu, dok je nekoliko stotina policajaca marširalo ispod Trijumfalne kapije.

Uveče su se hiljade demonstranata okupile na Trgu Pobede usred Bukurešta kako bi zahtevale ostavku vlade koju predvodi Viorika Dančila.

„Ja ne mogu da podnesem to licemerje, oni (vlast) se ponose svojim patriotizmom, ali u stvari su lažovi i lopovi“, rekla je za AFP Oktavia Medrea, 28-godipšnja nastavnica s bebom u rukama uprkos ledenoj temperaturi.

Elizabetu, računovođu od 62 godine, „najviše zabrinjava reforma pravosuđa“ koju su uvele socijaldemokrate, od kojih su mnoge optužene za korupciju i koje reformom „žele da izbegnu zatvor“.

Tu reformu su oštro kritikovali Evropska komisija i Savet Evrope koji smatraju da ona ugrožava nezavisnost sudija i usporava borbu protiv korupcije. Usvojena u nekoliko delova, izazvala je talas protesta veličine neviđene još od pada komunističkog režima krajem 1989. godine.

Desetine ljudi, sa zastavama Rumunije i Evropske unije, danas su demonstrirale u Klužu, uz parole protiv vlade, preneli su mediji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga