Rumunija: Kazna za vređanje Mađara putem interneta

Rumun predlagao proterivanje Mađara iz Rumunije

19. sep 2013

Zemaljski savet protiv diskriminacije u Rumuniji (CNCD) izrekao je novčanu kaznu od 2.000 leja (oko 450 evra) jednom državljaninu Rumunije rumunske nacionalnosti, nakon što je on objavio tekst na internetu u kojem je vređao Mađare.

Prema saopštenju, u objavljenom tekstu on je predlagao proterivanje Mađara iz Rumunije, preneo je sajt „Vojvodina danas“ (Vajdasag Ma, www.vajma.info).

„Ja bih najradije otpratio Mađare do granice sa kartom u džepu i zabranio im da ukorače u Rumuniju“, napisao je B.V. na jednom sajtu.

Na sadržaj teksta žalila se jedna osoba mađarske nacionalnosti, koga su nakon toga isključili sa foruma na tom spornom sajtu.

Ovo nije prvi slučaj izricanja novčane kazne od strane Zemaljskog saveta protiv diskriminacije: savet je ranije kaznio i futbalera Dana Gavrileskua, koji je na jednoj društvenoj mreži pretio Mađarima da će ih poslati u gasne komore.

U sredu je novčanom kaznom od 2.000 leja kažnjena i redakcija lista „Unirea“ zbog teksta u kojoj se predlaže zabrana gostovanja muzičkih grupa iz Mađarske, pošto su „Mađari iz Erdelja tokom istorije na varvarski način ubili više hiljada Rumuna“.

Kažnjen je i mađarski gradonačelnik mesta Đerđoalfalu Sabolč Gal, jer su na sajtu tog mesta objavljeni tekstovi samo na mađarskom jeziku.

(Autonomija/Vajdasag Ma) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga