Rumuni odbili reforme krivičnog pravosuđa

"Ne" pokušajima vlade da amnestira u slučajevima korupcije

27. maj 2019

Rumuni su velikom većinom izglasali „ne“ na neobavezujućem referendumu u nedelju o tome da li bi vladi trebalo da bude dozvoljeno da odobrava pomilovanja i amnestije u slučajevima korupcije, kao i o širim ovlašćenjima koje vlada ima da menja zakone povezane sa pravosuđem.

Predsednik Klaus Johanis, bivši član opozicione Nacionalne liberalne partije, zatražio je referendum o kontroverznim reformama koje je predložila vladajuća rumunska Socijaldemokratska stranka (PSD), i proslavio rezultate glasanja u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama.

„Referendum je prošao veoma uspešno. Hvala vam Rumuni. Ovo je jasan glas za ispravnu politiku, za istinsku pravdu. Nijedan političar ne može da ignoriše vaš glas za nezavisno pravosuđe“, naveo je Johanis.

Na referendumu su postavljena pitanja da li bi vladi trebalo da bude zabranjeno da unosi izmene u pravosudno zakonodavstvo koristeći hitne dekrete i da li treba da se uvede zabrana na nacionalnom nivou za bilo kakva pomilovanja i amnestije u zločinima povezanim sa korupcijom. Preko 80 odsto Rumuna je odgovorilo da se slažu sa uvođenjem zabrane.

Iako je referendum bio samo konsultativan, rezultati predstavljaju udarac za PSD koji je došao u vreme izbora za Evropski parlament, što je doprinelo da stranka ima najlošije rezultate u poslednjih deset godina.

Prema podacima rumunske nacionalne izborne kancelarije, izlaznost je bila 41 odsto, čime je premašen prag od 30 procenata, koliko je neophodno da referendum bude važeći. Evropska komisija je upozorila na reforme u Rumuniji, i zajedno sa Sjedinjenim Državama, Nemačkom, Francuskom i devet drugih zemalja zatražila od Bukurešta da ne usvaja hitne zakone koji bi mogli da ugroze pravosudni sistem u zemlji i njenu sposobnost da se bori protiv korupcije.

Potvrđena presuda Dragnei

Visoki kasacioni sud Rumunije juče je u žalbenom postupku potvrdio presudu od tri i po godine zatvora ranije izrečenu lideru vladajućih socijaldemokrata u Rumuniji Liviu Dragnei u aferi fiktivnih radnih mesta „Sud potvrđuje ranije izrečenu kaznu“, navele su sudije. Dragnea (56) koji nije bio u sudnici, ima rok od 24 sata da se prijavi najbližoj policijskoj stanici kako bi izdržao kaznu koja će verovatno označiti kraj karijere tog kontroverznog političara.

(Danas, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga