RUMA: Ruma od demokrata do naprednjaka i nazad

Prekomponovanje vlasti, odnosno, terminologijom vladajuće koalicije na republičkom nivou – "upodobljavanje", otvorilo je jesen na političkoj sceni u Rumi

15. okt 2012

Ova sremska varoš je umalo pretrpela promenu vladajuće strukture po receptu koji je prethodno uspešno realizovan u brojnim drugim lokalnim samoupravama, otprilike u isto vreme kada i u opštini Šid, svega nekoliko dana posle Pećinaca. Ključna reč je – „umalo“.

Tačno mesec dana posle majskih izbora, 6. juna, potpisan je koalicioni sporazum između Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije (u koaliciji sa PUPS-om) i Demokratske stranke Srbije, kojim je obezbeđena većina u lokalnom parlamentu. Time je prethodna stranačka postavka (iz perioda 2008. – 2012.) bukvalno preslikana. Rezultati izbora, po kojima je DS osvojila 14, SPS 6, a DSS 5 mandata, tako su ovoj koaliciji doneli dovoljnu većinu od 25, od ukupno 43 odbornička mesta u Skupštini opštine Ruma. Na mesto predsednika opštine reizabran je Goran Vuković iz Demokratske stranke, a predsednik opštinskog parlamenta je ostao njegov stranački kolega Nenad Borović. Zamenik predsednika opštine je ostao Dragan Kardaš iz Socijalističke partije Srbije.

Međutim, upravo Kardaš, kao i druga „uzdanica“ aktuelne vlasti u Rumi, dr Snežana Bojanić-Stojić iz Demokratske stranke Srbije, potpisali su 31. avgusta novi koalicioni sporazum, sa Srpskom naprednom strankom, pa je tako formirana nova većina od 25 odbornika, ali u nešto drugačijem sastavu. Naime, uz 6 odbornika SPS i PUPS, te 5 predstavnika naroda iz redova DSS, nova većina je formirana od još 11 odbornika SNS, kojima se priključilo i tri radikala, taman dovoljno za najavljenu promenu na čelu grada. Među pomenutim odbornicima SRS koji su prešli u Srpsku naprednu stranku je i jedan od, donedavno prvih ljudi stranke Vojislava Šešelja u republičkom parlamentu – Aleksandar Martinović. Inače, tri odbornika, od sedam, koliko je ukupno mandata dobila SRS u rumskoj skupštini, ostalo je u stranci, a jedan je prešao u DS.

Vanredna sednica Skupštine opštine Ruma, na kojoj se očekuje smena trenutne vladajuće garniture, najavljena je 14. septembar, a prema novom dogovoru predsednik Skupštine opštine Ruma je trebalo da bude iz redova SNS, zamenik iz koalicije SPS – PUPS. Mesto predsednika opštine pripalo bi, po novoj preraspodeli snaga Socijalističkoj partiji Srbije (na tom mestu je viđen pomenuti – Dragan Kardaš), a mesto zamenika predsednika opštine i sekretara Skupštine opštine, prema dogovoru, Srpskoj naprednoj stranci. Međutim, na narečenoj sednici opštinskog parlamenta ipak nije došlo do „upodobljavanja“ lokalne vlasti sa republičkom. Kako smo saznali, preokretu u poslednjem trenutku su kumovala dva odbornika Partije ujedinjenih penzionera Srbije, koji su napustili koaliciju sa SPS-om i priklonili se aktuelnoj koaliciji stranaka okupljenoj oko Demokratske stranke. Tako je politička garnitura u Rumi ostala nepromenjena, sa istim kadrovskim rešenjima, uz malu izmenu – resor socijalne zaštite pripao je PUPS-u, kao deo novog međustranačkog dogovora.

U proteklom periodu, kao što smo pomenuli, okosnicu vlasti u Rumi činile su DS, SPS i DSS, a predsednik opštine je bio Goran Vuković. U mandatu pre tog, od 2004. do 2008. godine, još uvek je na izborima gradonačelnik, odnosno predsednik opštine, biran direktno, a pobedu je odneo Srđan Nikolić iz Srpske radikalne stranke. Radikali su do 2007. godine imali skupštinsku većinu u ovoj lokalnoj samoupravi, a onda, u septembru te godine, došlo je do svojevrsnog „prevrata“. Vlast je preuzela novoformirana odbornička većina demokratskog bloka, koju su činili odbornici DS, DSS, LSV i Jedinstvene Srbije. Nikolić je, sa saradnicima, odbijao oštro da preda vlast, pa su nove funkcionere (predsednika SO Ruma, njegovog zamenika, sekretara opštinskog parlamenta, direktore nekoliko javnih preduzeća…) proglasili nelegitimnim. Demokrate, 26. oktobra, uz pomoć specijalnih jedinica MUP-a Srbije ulaze u Gradsku kuću, u cilju uzimanja opštinskog pečata, kada su ispred opštinske zgrade ostali svi, pa i predsednik opštine. Četvorogodišnji period pre 2004. godine obeležila je vladavina Demokratske opozicije Srbije, koja je pobedila na izborima 2000. godine, kao i vanredni lokalni izbori 2003. godine, kada nije uspostavljena neophodna većina, pa je u Rumi jedno vreme bila uvedena prinudna uprava.

Predsednik opštine Ruma Goran Vuković, rođen je 1957. godine u Prokuplju. Diplomirani je inženjer zaštite na radu. Od 1985 – 2003. godine radio je u preduzeću „Rumaguma“. Od 2003-2005. godine bio je direktor u javnom preduzeću „Komunalac“ u Rumi. Od 2007-2009. godine je bio zaposlen u Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine, na stručnim poslovima vodoprivrede i zaštite životne sredine. U toku 2008. godine pet meseci je proveo na mestu direktora rumskog „Vodovoda“. Oženjen je, otac je dvoje dece, Vladimira i Marine.

Aleksandar Vukovac

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga