Ruke prijateljstva za decu iz Vajske, Vukovara i Orašja

Deca su simbolično puštala i balone mira i prijateljstva

22. okt 2014

Učenici osnovnih škola iz Vajske u Vojvodini, Vukovara u Hrvatskoj i Orašja u Bosni i Hercegovini družili su se i drugu godinu za redom učestvovali u projektu “Ruke prijateljstva” u Vajskoj, koji ima za cilj da se deca međusobno upoznaju i da se uče toleranciji.

Saradnja je započeta prošle godine u Vukovaru, a nastavljena je ove jeseni u Vajskoj, malom mestu u Vojvodini, u opsstini Bač, koje se nalazi “preko puta” Vukovara. Drugi susret u okviru projekta „Ruke prijateljstva“ obeležile su kreativne radionice za mališane u cilju zbližavanja i medjusobnog upoznavanja, poseta Manastiru Bođani i jezeru Provala, Tvrđavi u Baču i etno kući „Didina kuća“ u Baču.

Deca su simbolično puštala i balone mira i prijateljstva, na pograničnoj zoni između Srbije i Hrvatske, na reci Dunav. Oni su se zajedno vozili i brodićem a učenici iz Vukovara su tom prilikom prvi put videli svoj grad sa druge strane Dunava, prirodne granice koja ih i razdvaja i spaja.

Projekat podržava nemačka Fondacija Fric Henkel (Fritz) iz Dizeldorfa, a inicijator je Pavle Mrgan, koji je poreklom iz Bođana, u blizini Vajske. On je godinama radio u Henkelu u Nemačkoj.

Mrgan je za Autonomiju rekao da je kroz ovaj projekat želeo da učini nešto dobro za svoj zavičaj, odnosno da pomogne edukaciji dece o važnosti prijateljskih odnosa, solidarnosti i razumevanja, ali i širenja poruka mira i međusobnog poštovanja.Deca pustaju balone sa porukama

“Ovo je lep povod da se deca okupe, bez razmišljanja o granicama. Na taj način oni postaju ljudi koji znaju da se može bolje, lepše i drugačije živeti u slozi, poštovanju i razumevanju. Posejali smo seme prijateljstva koje moramo da negujemo kako bismo ubirali slatke plodove. Zajedno smo izgradili jedan most, koji simbolizuje dobar početak”, istakao je Pavle Mrgan.

Projekat „Ruke prijateljstva“ okuplja učenike i učitelje osnovne škole “Orašje” iz Orašja u Bosni i Hercegovini, “Dragutin Tadijanović” iz Vukovara u Hrvatskoj i “Aleksa Šantić” iz Vajske u Srbiji.

Sekretar Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Vajske Željko Pakledinac rekao je za Autonomiju da mu je veliko zadovoljstvo što učestvuje u ovom projektu “mimo svih teritorijalnih granica” i dodao da su najsrećniji upravo učenici jer su ponovo na okupu, nakon prošlogodišnjeg druženja u Vukovaru.

Osnovna škoa “Orašje” je u maju ove godine pretrpela velike štete od poplava pa su đjaci prijateljskih škola iz Vukovara i Vajske prikupljali pomoć za svoje vršnjake.

Fondacija “Fric Henkel” školi je uručila i ček u iznosu 5.000 evra. a obezbeđena je i podrška kompanije Ceresit u vidu neophodnih fasadnih materijala.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga