- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Rujević: Nemačka politika prema Srbiji se ne dovodi u pitanje

Novinar Dojče velea (DW) Nemanja Rujević ocenjuje da sukob nemačke kancelarke Angele Merkel (CDU) i ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera (CSU) nije dovodio u pitanje opstanak nemačke vlade već je predstavljao “krizu sestrinstva dve demohrišćanske stranke – one rudimentarne, bavarske CSU, koja pred svake pokrajinske izbore ‘povileni’ u strahu od gubitka apsolutne vlasti, i one merkelizovane CDU koju bije glas da više i nije konzervativna“.

Rujević je za Autonomiju rekao da je to bila i borba sujeta „starog lava“ Zehofera koji je mesto bavarskog premijera morao da prepusti partijskom kolegi Markusu Zederu i kancelarke koja „u dugom i mukotrpnom odlasku“ pokušava da sačuva „makar nešto od autoriteta i nasleđa“.

„Uglavnom, njihov sukob ipak nije doveo do raskola demohrišćana – toga se Bavarci ipak i dalje veoma plaše, jer bi onda CDU nastupio i na izborima u Bavarskoj, a tada CSU više nikada ne bi mogao da ima apsolutnu većinu u svojoj pokrajini“, rekao je Rujević.

On smatra da sukob, čak i ako ne bude okončan postignutim dogovorom, ne može ugroziti evropski dogovor o izbeglicama “budući da nikakvog dogovora nema – ima samo spiska lepih želja”.

“A taj spisak lepih želja je da se, recimo, potplate neki afrički diktatori da odrade prljav posao i zadrže nevoljnike koji hoće u Evropu. Da dolazne zemlje EU, Italija i Grčka, ako hoće sagrade neke prihvatne divovske centre – a neće. Da druge zemlje EU ako hoće prihvate izbeglice odande – a neće”, kaže Rujević.

On kaže da je i kompromis između CDU i CSU takođe na predugom štapu jer ga, za početak, treba da prihvate socijaldemokrate koje su takođe u vladajućoj koaliciji

“Zatim, Austrija treba da se saglasi oko osnivanja takozvanih tranzitnih centara na granici, a da zemlje poput Grčke i Italije prihvate da prime nazad vraćene migrante. To sada deluje kao fantazija”, rekao je Rujević.

Rujević ističe da Zehofer nije objasnio kako misli da na nemačkim granicama “začas ocenjuje ko mora biti vraćen u neku drugu zemlju EU”.

“Ipak, on je na perverzan način u pravu: evropskog rešenja nema. Štaviše, posle finansijske krize, izbeglički talas je rastočio EU i razotkrio njenu nesolidarnu prirodu”, rekao je Rujević.

Što se tiče Srbije i njenog evropskog puta, kao i uopšte u pitanjima evropske i regionalne politike, Rujević smatra da “gotovo nema razlike” među strankama koje teoretski mogu da vladaju Nemačkom.

“Nema tog političara koji će odustati od izlizane mantre o proširenju i insistiranja na dogovoru Beograda i Prištine. Uostalom, Zeleni, ti vajni pacifisti, su krenuli u rat zbog Kosova”, rekao je on.

To bi se jedino, prema Rujeviću, moglo desiti ukoliko bismo zamislili “suludi scenario” u kojem bi samostalno vladali Levica ili Alternativa za Nemačku.

“Prva vidi kosovsku nezavisnost kao kršenje međunarodnog prava kroz imperijalizam SAD, druga kao sudar hrišćanstva i islama. Prva je za bitno drugačiju EU, druga je za nestanak EU, itd”, kaže on.

On međutim smatra da je “ideologija centrizma jaka u Nemačkoj” da bi ijedna od te dve stranke ikada samostalno vladala.

Inale, nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, koji je bio u sukobu s kancelarkom Angelom Merkel oko migrantske politike objavio je sinoć da je postigao dogovor s njom o tom pitanju.

Neki analitičari su smatrali da je sukob dve stranke (CDU i CSU) pretio da sruši nemačku vladajuću koaliciju.

„Posle intenzivnih pregovora“ između kancelarkine partije desnog centra (CDU) i konzervativne bavarske partije CSU postignut je dogovor oko mera za smanjenje ilegalne imigiracije.

Merkel i Zehofer su bili u sukobu oko njegovog plana da delimično zatvori nemačke granice za migrante, što kancelarka je odbijala insistirajući na zajedničkom rešenju na nivou Evropske unije. Sukob se zaoštrio do te mere da je Zehofer sinoć na sastanku njegove Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Angele Merkel, Demohrišćanske unije (CDU) ponudio svoju ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova.

Zehofer je rekao večeras da će kompromis koji su postigli „sprečiti ilegalnu imigraciju na granici između Nemačke i Austrije„.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!