Ruanda: Komemoracija povodom 20 godina od genocida

Za 100 dana, vladajuće pleme Hutu je pobilo 800.000 pripadnika manjinskog plemena Tutsi i umjerenjaka iz svojih redova

08. apr 2014

U Ruandi danas počinje jednosedmična komemoracija povodom 20 godina od genocida.

Za 100 dana, između aprilu i jula 1994. godine, vladajuće pleme Hutu je pobilo 800.000 pripadnika manjinskog plemena Tutsi i umjerenjaka iz svojih redova koji su se protivili režimu. Ubijeno je 20 odsto stanovnika Ruande, odnosno 70 odsto pripadnika plemena Tutsi.

Predsjednik Ruande Pol Kagame će danas zapaliti vječnu vatru u znak sjećanja u Memorijalnom centru genocida Ruande u glavnom gradu Kigali. Plamen je putovao kroz cijelu zemlju a danas stiže u Kigali.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun smatra da je genocid u Ruandi „velika mrlja“ na savjesti UN koje nisu spriječile masakr iako je u Ruandi tada bilo 2.500 „plavih šlemova“.

Ruanda je u nekoliko navrata optužila međunarodnu zajednicu što nije reagovala, a posebno Francusku za ulogu u ubijanju pripadnika plemena Tutsi.

Iako su diplomatski odnosi Ruande i Francuske obnovljeni 2009, poslije tri godine prekida, i dalje su zategnuti. Tako će Francusku na ceremoniji predstavljati samo ambasador u Kigaliju Mišel Fleš.

Francuska nije imala ambasadora u Kigaliju ni nekoliko mjeseci 2012. godine, jer je Ruanda odbila agreman za postavljenuu ambasadorku Elen le Gal koja je sada savjetnica predsjednika Fransoa Olanda za Afriku.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga