RTV: Pritvor za Novakovića i Gajića

Sud je juče odredio pritvor i Petru Matijeviću

26. sep 2013

Vanraspravno veće Višeg suda u Novom Sadu odredilo je danas pritvor od 30 dana visokom funkcioneru Demokratske stranke (DS) Borislavu Novakovću i vlasniku građevinskog rpeduzeća „Aleksandar gradnja“ Vojislavu Gajiću, zbog sumnji da su oštetili budžet Novog Sada za 1,3 miliona evra malverzacijama sa građevinskim zemljištem, javila je Radio-televizija Vojvodine.

Sud je juče odredio pritvor i vlasniku Industrije mesa „Matijević“ Petru Matijeviću, koji je uhapšen juče, pod istim optužbama kao i Novaković i Gajić.

Tužilaštvo je tražilo da se pritvor odredi i Novakoviću i Gajiću, sa čim se jutros nije složio istražni sudija, pa je predmet upućen vanraspravnom veću.

Još troje privedenih u aferi oko izgradnje hotela „Holidej in“ u Novom Sadu, koji su saslušani juče, pušteni su da se brane sa slobode.

DS je ocenio da je reč o „političkom progonu“ Novakovića, koji je šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Vojvodine, bivši gradonačelnik Novog Sada i bivši direktor Zavoda za izgradnju grada.

Đilas: Proces protiv Novakovića politički, a ne pravosudni

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas izjavio je danas u Novom Sadu da se protiv uhapšenog funkcionera te stranke Borislava Novakovića vodi politički, a ne pravosudni postupak.

Đilas je na konferenciji za novinare ispred Vlade Vojvodine rekao da je siguran da Novaković nema veze sa krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret i dodao da veruje da će biti pušten da se brani sa slobode, ukoliko postupak ne bude obustavljen.

“Novaković nije jedini funkcioner koji je optužen na pravdi boga. On je samo još jedan u nizu za koga DS tvrdi da se protiv njega vodi politički proces, a ne pravosudni”, rekao je Đilas.

Lider DS-a je rekao da je njegova stranka dala šansu Vladi Srbije kada je rekla da neće unapred osuđivati najavljenu borbu protiv korupcije i kriminala, ali je još u januaru postala postala svedok da je ta borba selektivna i nema veze ni sa pravom ni sa pravdom.

Đilas je upozorio da zbog izmišljenih afera možemo doći u situaciju da u Srbiju niko više ne želi da investira novac.

“Posledice ove vlasti će biti iste kao posledice vlasti Slobodana Miloševića samo nas, na svu sreću, niko neće bombardovati. Razlika je velika, ali za budućnost naše dece apsolutno katastrofalna”, rekao je Đilas.

Zamenik predsednika DS-a Bojan Pajtić rekao je da je Novakovićevo hapšenje “zverski čin”, jer su osobe koje su ispitane tokom istrage negirale njegovu krivicu, jer je uhapšen u zdravstenoj ustanovi i zato što je objavljena neistina da je pokušao bekstvo.

“Ovakvim postupcima se ubija svaka ideja pravde u Srbiji i ubija se koncept prava i slobode građana ove zemlje. Na ovakav način ne možemo postati deo Evropske unije, niti možemo izgraditi vladavinu prava”, rekao je Pajtić.

On je ocenio da se na ovaj način političkim hapšenjima “pravi dimna zavesa” oko smene Dragana Đilasa sa mesta gradonačlenika Beograda koja se održavala istog dana, a sa druge strane se pokušava destabilizacija skupštinske većine u Vojvodini.

“Vlasti u ovoj zemlji su pokušale je da jednim udarcem ubiju dve muve, a mi im poručujemo da to neće proći. Uništavanje ljudskih života, socijalno ubijanje ljudi i sramoćenje njih i njihovih porodica je nešto na šta apsolutno ne pristajemo i protiv čega ćemo se boriti i protiv čega smo se borili devedesetih godina prošlog veka”, poručio je Pajtić.

On je rekao da je skupštinska većina u Vojvodini stabilna i rešenija nego ikad da se bori za slobodu, demokratiju i pravo. Poručio je i da DS ima skoro sama većinu u Skupštini Vojvodine i da nema razloga da veruje da će njihovi koalicioni partneri pristati na politička zverstva.

Konferenciji za novinare DS-a, koja je održana u pauzi skupštinskog zasedanja, prisustvovali su mnogobrojni stranački funkcioneri i poslanici ove stranke u Skupštini Vojvodine.

SNS: DS vrši pritisak na sud

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Predrag Matejin rekao je na konferenciji za novinare odmah nakon obraćanja Pajtića i Đilasa da je “performans DS-a grubo kršenje svih moralnih i ljudskih prava”.

“Dolazak gospodina Đilasa i istupanje gospodina Pajtića ispred Skupštine Vojvodine samo je još jedan pritisak na legalno izabrane institucije sistema, pritisak na sudsvo koje su sami reformisali i pritisak na sudije koje su sami birali”, rekao je Matejin.

Dodao je da ovakav postupak samo “govori u prilog kriminalizaciji DS-a” i da ta stranka svoje političke angažmane koristi za vršenje pritiska na nezavisne organe, kako bi izbegli odgovornost i sprečili borbu protiv korupcije i kriminala.

“Ovo je neprimeren način za obraćanje javnosti i SNS će se žestoko boriti i uzvraćati svakog puta kada bude prilika i potreba… Kada su se uplašili za slobodu posezaju za potezima koji nisu primereni ozbiljnim političarima i samo dokazuju da su krivi”, rekao je Matejin.

(Autonomija/RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga