RTV odbila sve zahteve demonstranata Jedan od pet miliona Novi Sad

"Građanski dnevnik" sutra ispred sedišta RTV

28. mar 2019

Predstavnici protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu saopštili su danas da Radio-televizija Vojvodine (RTV) nije prihvatila nijedan od zahteva koje su im predali, a koji se odnose na ukupno izveštavanje te medijske ustanove o samim protestima i temama od javnog značaja.

„Odgovor RTV sa odbačenim zahtevima biće prosleđen organizatorima protestnih skupova širom Vojvodine, kako bi svi blagovremeno i u potpunosti bili informisani o ishodu građanske inicijative upućene toj javnoj medijskoj ustanovi, u kojoj je od RTV traženo da poštuje i izvršava svoje obaveze iz zakona o javnom informisanju, elektronskim medijima i javnim medijskim servisima“, piše u saopštenju.

Učesnici protesta u Novom Sadu biće obavešteni o tome na sutrašnjem skupu na Pozorišnom trgu u 18 časova, navodi se u saopštenju.

To će biti i deo „Građanskog dnevnika“ ispred sedišta RTV u ulici Maksima Gorkog, koji će biti „emitovan“ na kraju sutrašnje protestne šetnje.

U dopisu koji je potpisao generalni direktor RTV Miodrag Koprivica, navodi se da ta javna medijska ustanova prati proteste „Jedan od pet miliona“ na svim svojim medijskim platformama, a da postavljeni i obrazloženi zahtevi predstavljaju „mešanje i pritisak na uređivačku politiku kuće i svakog urednika ponaosob“.

„Ispunjavanje zahteva učesnika protesta u pogledu trajanja priloga o protestima, za čelnike RTV bi predstavljalo kršenje zakona i kodeksa novinara, a zahtev da se učesnicima protesta obezbedi pet minuta u televizijskom dnevniku RTV u 17 časova u RTV-u su ocenili kao pokušaj cenzure programa“, naveli su u saopštenju predstavnici protesta.

Oni su dodali da se poslovodstvo RTV u dopisu nije osvrnulo na zahteve da ta medijska ustanova pod istim uslovima koje imaju predstavnici vlasti, omogući i učešće opozicionim političkim strankama i drugim pokretima i organizacijama.

„Reč je o jednom od ključnih zahteva upućenih RTV, koji se u potpunosti zasniva upravo na obavezama koje javnom medijskom servisu propisuju navedeni zakoni„, dodali su oni.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga