- Autonomija - https://www.autonomija.info -

RTV najavio uvođenje još dva do tri manjinska jezika

Pomoćnik direktora Radiotelevizije Vojvodine (RTV) Jožef Klem najavio je danas da će taj pokrajinski javni medijski servis uskoro uvesti još “dva do tri” manjinska jezika u svoju program.

“Planiramo uskoro dalje povećanje ponude manjinskih programa, uvođenjem još dva do tri manjinska jezika, pored postojećih deset”, rekao je Klem na promociji programa RTV-a na jezicima nacionalnih zajednica.

Prema njegovim rečima, RTV je već sada, sa programom koji emituje na deset jezika, regionalni “a verovatno i evropski rekorder”.

On je dodao da manjinske emisije treba da se titluju na srpski jezik, kako bi bile dostupne širem audtorijumu.

“Mi smo odgovorni građanima, mi postojimo zbog njih i zahvaljujući njima. Ne smemo da budemo zatvoreni u sebe, već moramo ispuniti očekivanja građana, jer mi smo javni servis”, rekao je Jožef Klem.

Glavni urednik Drugog programa Televizije Vojvodine Atila Marton ocenio je da je značaj RTV-a još veći nakon privatizacije medija, tokom koje je “izgubljeno mnogo medija koji su informisali na jezicima nacionalnih manjina”.

Osim na srpskom, RTV proizvodi i emituje radijski i televizijski program na slovačkom, rumunskom, rusinskom, ukrajinskom, hrvatskom, bunjevačkom, romskom i makedonskom jeziku.

Televizija Vojvodine ove godine obeležava 40. godišnjicu od početka emitovanja programa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!