Ištvan Pastor napadnut u Budimpešti

Pastor napadnut na poziv ekstremista iz Jobika

06. maj 2014

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor napadnut je u Budimpešti, gde je prisustvovao konstituisanju mađarskog parlamenta, javila je Radio-televizija Vojvodine (RTV).

Pastor je prelazio Trg Lajoša Košuta u momentu kada ga je Tamaš Gaudi-Nađ, bivši poslanik mađarskog parlamenta iz ekstremno desničarske stranke Jobik, primetio i nazvao izdajnikom.

Na poziv bivšeg poslanika, demonstranti sa trga su prišli Pastoru, gurali ga i psovali, a mađarski portali HVG i Origo tvrde da su ga i pljunuli.

Pastora je neprijatnosti spasila policija, koja je bila primorana da interveniše, javio je RTV.

Pajtić, LSV i mađarski zvaničnici osudili napad na Pastora

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić osudio je večeras napad na predsednika Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora u Budimpešti i zatražio brzu i adekvatnu reakciju mađarskih institucija.

„Žigosanje, vređanje, napadanje i nasilno ponašanje nedopustivo je i sramno, a ekstremizam u politici nikada i nikome ništa dobro nije doneo. Očekujem brzu i adekvatnu reakciju nadležnih institucija Mađarske“, naveo je Pajtić u saopštenju za javnost.

Napad na Pastora najoštrije je osudila i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja je od mađareskih vlasti zatražila da najoštrije kazne sve one koji su učestvovali u tom napadu.

„Uvereni smo da će Mađarska pravovremenom reakcijom nadležnih državnih organa i procesuiranjem svih odgovornih za današnji incident, pokazati da fizičko nasilje i vređanje nije i ne sme biti način za demonstriranje političkih razlika“, piše u saopštenju LSV-a.

Napad na Pastora osudio je zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen i ocenio da je taj napad „udarac u lice celoj naciji“.

pastor-istvanPastor: Dosta mi je svega 

Ištvan Pastor je medijima rekao da je danas oko 13 sati izašao iz zgrade mađarskog parlamenta i da je napadnut na platou gde se održavao protest pripadnika ultradesničarske stranke Jobik, koji su počeli da ga vređaju kada su ga ugledali.

„Napad je bio orkestriran sa lica mesta putem megafona, a govoreno je da sam ja izdajnik, nakon čega je desetak ljudi krenulo prema meni i počeli su da me guraju i pljuju“, rekao je Pastor i dodao da su ga optuživali da je „izdajnik“.

On je dodao da je nekako uspeo da izađe iz te gomile i naveo da je najviše razočaran činjenicom da mu niko nije pritekao u pomoć.

„Kada čoveka stalno optužuju u Mađarskoj za nacionalnu izdaju, a u Srbiji ga vide kao pretnju stabilnosti ili kao izdajnika vojvođanskih interesa, u jednom trenutku mu zaista bude dosta svega“, kazao je Pastor.

On je dodao da u napadu nije povređen, ali da je to što se desilo „više nego strašno“.

Udruženje „Racija 1942“ osudilo napad na Pastora

Memorijalno društvo „Racija 1942“ iz Čuruga izrazilo je danas duboko ogorčenje zbog napada na predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora u Budimpešti i ocenilo da ekstremni pripadnici mađarskog naroda ne prepoznaju veličinu i značaj svega što je Pastor uradio na pomirednju između Srba i Mađara.

To udruženje je u saopštenju za javnost navelo da su rezultati Pastorovog rada veoma vidljivi u Čurugu, gde su u junu prošle godine postavkljena dva spomen-obeležja, jedno za mađarske a drugo za srpske nevine žrtve iz Drugog svetskog rata.

Memorijalno društvo „Racija 1942“ godine podsetilo je i na Pastorove zasluge da se u Čurugu 26. juna pojave predsednici Srbije i Mađarske, Tomislav Nikolić i Janoš Ader, i upute poruke mira i prijateljstva između dva naroda.

„Dobro smo shvatili veliki značaj njegovog političkog rada na teritoriji Vojvodine i Srbije. Taj značaj shvataju svi borci za ljudska prava, toleranciju i pomirenje. Izražavamo tugu što neki ekstremi nisu u stanju da prepoznaju veličinu i značaj svega što je gospodin Pastor učinio upravo za pripadnike svoje nacionalne zajednice u Vojvodini“, piše u saopštenju.

Vojvođanska konvencija osudila napad na Pastora

Četvrta Vojvođanska konvencija osudila je danas napad na predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Skupštine Vojvodine u Budimpešti i zatražila brzu i odgovarajuću reakciju nadležnih institucija u Mađarskoj.

„Napominjemo da je Ištvan Pastor bio gost mađarskog parlamenta i da je država bila obavezna i dužna da zaštiti svog gosta. Očekujemo brzu i adekvatnu reakciju nadležnih institucija u Mađarskoj i brzo procesiranje svih odgovornih za ovaj incident“, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je SVM na čelu sa Ištvanom Pastorom značajno doprineo da pripadnici mađarske nacionalne zajednice ostvaruju svoja građanska i nacionalna prava i rešavaju ih u Vojvodini gde žive i rade, odnosno u državi Srbiji.

„Očigledno je da takva politika, kao i politika pomirenja dva naroda, smeta ekstremistima i s jedne sa druge strane granice. Ištvan Pastor je pre nekoliko meseci osudio pogubno delovanje ekstremističkog i desničarskog Jobika na teritoriji Vojvodine“, piše u saopštenju.

Četvrta Vojvođanska konvencija okuplja stranke i nevladine organizacije koje se zalažu za širu autonomiju Vojvodine, a SVM je aktivni učesnik Vojvođanske konvencije.

(Autonomija/RTV/Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga