RTV Arežini ponudio aneks ugovora o radu dva dana nakon što mu je uručen otkaz

Programski direktor Radio televizije Vojvodine (RTV) Slobodan Arežina izjavio je danas da ga je pravna služba te medijske kuće jutros zvala da potpiše „aneks Ugovora o radu“, koji mu je inače otkazan pre svega dva dana, a kojim ga sada raspoređuju na mesto „menadžera projekata“ i to po odluci Upravnog odbora RTV.

Arežina je za Betu rekao da je bio iznenađen ovim pozivom, te da je postavio pitanje kako je moguće da ga pozivaju na potpisivanje aneksa ugovora, jer je već dobio otkaz, a odgovor iz RTV bio je da je problem nastao jer nije postojala „sinhronizacija između pravne i kadrovska službe“

Inače, on je otkaz dobio 29. januara, iako ga je Apelacioni sud prethodno vratio na posao uz presudu da je „nezakonito smenjen“ u maju 2016. godine, a do tog dana on je radio kao drugi programski direktor, zajedno sa Sonjom Kokotović Zečević, koja je na to mesto postavljena nakon smene.

„Rekli su mi da to nije bio klasični otkaz, iako u rešenju stoji da prestaje potreba za radom i u poslednjem pasusu stoji da Zakon određuje kada se radniku uručuje otkaz, a ne premeštanje na drugo radno mesto“, kazao je Arežina.

Kako je objasnio nakon konsultacija sa advokatima, Aneks ugovora je donet na osnovu odluke Upravnog odbora koji je zasedao u ponedeljak 29. januara uveče, i koji je doneo odluku da ga smeni sa mesta direktora programa, iako mu je ranije tog dana već uručen otkaz. 

„Pošto je mene Upravni odbor ponovo smenio, sada direktor RTV meni nudi taj novi Aneks ugovora o radu. Dakle opet smo na početku. Situacija je ponovo kao da nije bilo ni suđenja u Osnovnom sudu, niti u Apelacionom sudu, sve se vratilo na isto, ponovo me smenjuju protivzakonito, ponovo mi određuju mesto menadžera projekta i ponovo će morati da ide tužba“, rekao je Arežina.

On je podsetio da je već jedna tužba podneta prošle nedelje, a odnosi se na odluku rukovodstva RTV-a da donese rešenje o angažovanju dva programska direktora nakon sudske odluke o njegovom vraćanju na posao, koja je suprotna Statutu i sistematizaciji RTV-a, a sada će joj biti pridružena nova tužba za ukidanje rešenja o smenjivanju.

„Džaba je sud skoro dve godine radio, sada smo ponovo na početku“, dodao je on i rekao da u konsultaciji sa advokatima još uvek nije potpisao Aneks, ali da će to verovatno učiniti iduće nedelje, kako bi dobio pravna sredstva da nastavi sudski spor protiv RTV.

„Aneks se potpiše i onda se na sudu u roku od 60 dana dobija pravni lek, pomoću kojeg se dobija mogućnost da se pred sudom poništi i Aneks i odluka o smeni. U slučaju kada bih odbio, to podrazumeva pravo poslodavcu da bez navođenja razloga o odbijanju, meni da otkaz. Sud u većini sučajeva neće ni da razmatra takav otkaz jer je po zakonu, a kada se Aneks potpiše, tada onaj koji ga je potpisao ima pravo da u roku od 60 dana tuži poslodavca“, kazao je on.

Arežina je 29. decembra prošle godine potpisao rešenje kojim je vraćen na mesto direktora programa Radio-televizije Vojvodina (RTV), ali je on i dalje nije uspeo preuzeti.

U dopisima Upravnom odboru i direktoru Arežina je zatražio i da se program RTV-a hitno redefiniše i inovira kako bi se zaustavio dalji pad gledanosti i „strmoglavi pad poverenja u pokrajinski javni servis kao primarni izvor informacija“.

U cilju vraćanja funkcije javnog servisa RTV-u, Arežina je predložio vraćanje profesionalaca na mesta s kojih su smenjeni u maju pretprošle godine, te emisija koje su u međuvremenu izbačene iz programa, poput Radara, U nedostatku dokaza i Gruvanja.

Posle smenjivanja Arežine, ostavku su podneli generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović i glavna i odgovorna urednica Prvog programa Televizije Novi Sad Marjana Jović.

Usledile su brojne smene u RTV-u, a smenjeni novinari i urednici pokrajinskog javnog servisa formirali su Pokret Podrži RTV koji je organizovao ulične proteste i druge akcije da bi ukazao na političku pozadinu smenjivanja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!