RTS i RTV u naredne dve godine idu na budžet

Novinska agencija Tanjug biće transformisana u vladin Biro za komunikacije

05. avg 2013

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević rekao je danas da će se

Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine u naredne dve godine finansirati iz budžeta, dok će Novinska agencija Tanjug biti transformisana u Vladin Biro za kominikacije.

Kolarević je za Televiziju Pink 3 rekao da je doneta odluka da se javni servisi RTS i RTV Vojvodina u naredne dve godine finansiraju iz budžeta, uz mehanizam po kojem se novac prebacuje iz budžeta tako da niko na to ne može da utiče.

„Ekonomski i medijski stručnjaci smatraju da će, ukoliko se javni servisi finansiraju iz budžeta, biti uticaja na njihovu uređivačku politiku. Nacrtom zakona o javnim medijskim servisima uvodi se mehanizam po kojem se novac prebacuje iz budžeta tako da niko na to ne može da utiče, tako da će medijski servisi u tom smislu biti nezavisni“, rekao je Kolarević.

On je rekao da će se posle dve godine odlučiti koji model finansiranja javnih servisa će biti uveden – da li pretplata ili naknada, kako je rekao: zavisno od prakse u Evropskoj uniji.

Kolarević je kazao da će Novinska agencija Tanjug ići u proces vlasničke transformacije i postati Vladin biro za komunikacije, po nemačkom modelu.

„Taj deo agencije obavljaće poslove od neposrednog značaja za Vladu, prikupaljaće informacije i emitovati informacije koje su u interesu Vlade po svetu, na raznim jezicima“, rekao je Kolarević.

Po njegovim rečima, nije isključena ni mogućnost socijalnog programa, pošto budu doneti medijski zakoni.

Govoreći o lokalnim medijima, Kolarević je rekao da se uvodi projektni način finansiranja što znači da će opštine, Grad Beograd i ostale lokalne samouprave raspisivati konkurse za oblast informisanja.

Stručne komisije će odlučiti ko najviše odgovara potrebama konkursa, a za sredstva će moći da konkurišu i privatni mediji i oni koji su do sada finansirani iz budžeta.

„Neće se finansirati komercijalni programi, već samo ono što je interes građana u Beogradu, Čačku, Lazarevcu… Ugovor može biti i na tri godine“, rekao je Kolarević.

On je kazao da su mediji koji su finansirani iz budžeta imali povoljniji položaj i poručio da će se država povući iz medija, a niko neće biti privilegovan.

Direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić izjavio je da ne može da komentariše odluku o prelasku na budžetsko finansiranje RTS dok se ne objavi zvanično rešenje i konkretni detalji tog rešenja, jer će tek tada biti jasno šta su dobre a šta loše strane.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga