RSF: Vlast u Srbiji da istraži navode o nadzoru mejlova novinara

"Nalazi ove istrage moraju biti javni"

20. feb 2020

Međunarodna medijska organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozvala je vlasti Srbije da istraže mogućnost da je, kako su naveli u pisanoj izjavi, „vlada špijunirala i presretala elektronsku prepisku između jednog opozicionog političara i nezavisnog lista Nedeljnik“.

„Nalazi ove istrage moraju biti javni“, ističe RSF u saopštenju.

Državna novinska agencija Tanjug prenela je 16. februara izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina u kojoj oštro reaguje na autorski tekst funkcionera opozicione Demokratske stranke i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, za koji je navedeno da je objavljen u Nedeljniku.

Redakcija Nedeljnika je, međutim, navela da tekst koji je bio premet Vulinove kritike nikada nije objavljen.

Precizira se da im je Šutanovac svoj autorski tekst poslao mejlom 10. februara, a da mu je dan kasnije glavni urednik lista Nedeljnik Veljko Lalić javio da tekst neće biti objavljen.

Redakcija Nedeljnika je zato javno postavila pitanje odakle Vulinu taj tekst i gde ga je pročitao?

„Zabrinuti smo da su mejlovi između opozicionih političara i nezavisnih medija špijunirani i presretani od strane vlade“, rekla je glavna urednica RSF Pauline Adès-Mével.

„Pozivamo vlasti da rasvetle ovaj slučaj“, istakla je Adès-Mével.

Iz Ministarstva odbrane je ovim povodom saopšteno da je u pitanju bila greška njihove PR službe i da su mislili na izjavu koju je Šutanovac dao tabloidu Kurir, a ne na tekst u Nedeljniku.

RSF, međutim, ukazuje da se izjava ministra Vulina odnosila na stav Šutanovca o saradnji Srbije i Rusije o čemu je pisao u neobjavljenom tekstu, ali da se ta tema ne pominje u njegovom intervjuu za Kurir.

Pod istim objašenjenjem i Nedeljnik je odbacio obrazloženje Ministarstva odbrane.

Da bi se otklonile sve sumnje u vezi sa komentarima ministra odbrane Aleksandra Vulina na neobjavljeni autorski tekst Dragana Šutanovca, i novinarska udruženja zatražila su reakciju Tužilaštva.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije naveli su da republičke tužiteljke Zagorke Dolovac očekuju da hitno preduzme zakonske radnje i istraži da li su službe bezbednosti prisluškivale komunikaciju Nedeljnika i bivšeg ministra odbrane.

Ova afera, navode Reporteri bez granica u pisanoj izjavi, podseća na mart 2016. godine kada je list Informer objavio objavio detalje o tome da redakcija istraživačkog portala KRIK istražuje imovinu tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i šta je sakupljeno tokom tog istraživanja pre nego što je KRIK objavio materijal. Redakcija KRIK-a tada je izrazila sumnje da je „informacije sakupila obaveštajna agencija prateći i prisluškujući novinare, a potom ih dostavila Infomeru“.

„Takve epizode ukazuju da srpski mediji nisu nezavisni i da se dogovaraju sa određenim političarima“, stoji u saopštenju Reportera bez granica koji istovremeno podsećaju i da je Srbija godinama beleži pad na njihovoj svetskoj listi slobode medija i da je u 2019. godini bila na 90. od 180 mesta.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga