RSF: Posle pet godina Vučićeve vladavine novinarstvo u Srbiji nebezbedno

"Broj napada na novinare i medije je u porastu, uključujući i pretnje smrću, a zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih zvaničnika"

18. apr 2019

Srbija tokom pet godina otkako zemljom upravlja predsednik Aleksandar Vučić, prvo kao premijer a zatim predsednik, postala je mesto gde novinarstvo nije ni bezbedno niti podržano od vlasti, navodi se u danas objavljenom izveštaju Reportera bez granica (RSF).

Prema indeksu RSF-a za 2019, Srbija je u odnosu na prethodnu godinu pala 14 mesta i nalazi se 90. mestu.

„Broj napada na novinare i medije je u porastu, uključujući i pretnje smrću, a zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih zvaničnika“, navodi RSF.

Mnogi pokušaji da se ugrozi integritet novinara nisu istraženi, rešeni ni kažnjeni, a „agresivne kampanje klevete koje provladini mediji organizuju protiv istraživačkih novinara su u punom zamahu“, dodaje se u izveštaju.

Neki hrabri novinari nastavljaju, kako se navodi, da pokrivaju opasne teme kao što su kriminal i korupcija, ali „zbog nedostatka pluralizma u zemlji njihovo izveštavanje je ograničeno“.

Izuzetno je zabrinjavajuća situacija između političara i medija, dezinformacija koje Vlada toleriše i nedostatka pluralizma u štampanim i elektronskim medijima, navodi RSF.

Prema indeksu Reportera bez granica (RSF) za 2019, u regionu je Srbija na petom mestu, iza Slovenije, BiH, Hrvatske i Kosova, a ispred Makedonije i Crne Gore.

Slovenija je prema indeksu RSF na 34. mestu. Tokom 2018. u toj zemlji je vladala klima sve veće napetosti prema novinarima: pretnje i fizički napadi su u porastu, navodi međunarodna nevladina organizacija.

BiH, gde RSF navodi da okruženje nije povoljno za slobodu medija uz polarizovanu političku klimu, verbalne napade i nacionalističku retoriku, nalazi se na 63. mestu.

U Hrvatskoj, novinari koji istražuju korupciju, organizovani kriminal i ratne zločine, često su žrtve kampanja uznemiravanja, navodi RSF, koji je prema indeksu slobode medija Hrvatsku svrstao na 64. mesto.

„Uplitanje vlade u upravljanje javnim servisom HRT i dalje predstavlja stvarni problem i prepreku nezavisnosti medija u Hrvatskoj“, ocenjuje RSF.

Za Kosovo RSF navodi da je „talac sopstvene nestabilnosti“ i svrstava ga na 75. mesto.

Severna Makedonija je 95. Iako se situacija stabilizovala 2018, nova vlada još nije promenila zakon o audiovizuelnim medijima, suprotno obećanjima koje je dala po dolasku na vlast 2017, navodi se u izveštaju.

U Crnoj Gori, koja je na 104. mestu po indeksu RSF-a, „kao i prethodnih godina, zvaničnicu su nastavili da maltretiraju i ugrožavaju novinare“ i „vlasti nastavljaju da vrše pritisak na uređivačku politiku javnog servisa RTCG“.

U svetu je u samo 24 odsto od 180 zemalja i teritorija u kojima se pratila sloboda medija situacija „dobra“ ili „prilično dobra“, navodi RSF, dodajući da je prethodne godine taj procenat iznosio 26.

„Neprijateljstvo prema novinarima, čak i mržnja koju u mnogim zemljama prenose politički lideri, na kraju je dovela do ozbiljnijih i češćih napada“, navodi RSF.

Prve tri zemlje prema indeksu slobode medija su Norveška, Finska i Švedska, dok se Eritreja, Severna Koreja i Turkmenistan nalaze na poslednja tri mesta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga