- Autonomija - https://www.autonomija.info -

RSF osuđuje kinesku cenzuru na naučne tekstove o novom koronavirusu

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je danas cenzuru koju je uvela Kina na određene naučne publikacije o koronavirusu zbog čega bi svet mogao da bude uskraćen za neophodne informacije u borbi protiv pandemije.

Kako podsećaju RSF u saopštenju, kinesko ministarstvo za nauku i tehnologiju je početkom aprila obavestilo najmanje dva kineska univerziteta da bi njihova istraživanja o koronavirusu trebalo da dobiju njegovo odobrenje pre objavljivanja, što je „neobična praksa čak i u svetlu uobičajene prakse kineskog režima da cenzuriše“.

„Peking se mora odreći ovog novog oblika cenzure kojim može da se smanji protok naučnih informacija iz Kine i tako oslabe globalni napori u borbi protiv pandemije“, istakao je direktor azijske kancelarije RSF Sedrik Alviani.

„U nastojanju da iz međunarodne zajednice ukloni rezultate naučnih istraživanja o koronavirusu, režim pokazuje monstruoznu sebičnost i pokazuje lažan aspekt diskursa o odgovornosti i solidarnosti koju projektuje od početka krize“, dodaje Alviani.

Kineske vlasti „čine sve kako bi nametnule svoj narativ o koronavirusu cenzurisanjem medija i društvenih mreža, blaćenjem stranih novinara koji dovode u pitanje njihovo upravljanje krizom i širenjem lažnih vesti“, navode Reporteri bez granica.

Kina se nalazi na 177. mestu od 180 zemalja sveta na listi RSF o slobodi štampe za 2020.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!