RS duguje Srbiji milione eura za liječenje

Pojedine zdravstvene ustanove u Srbiji upozoravaju da bh. entitet Republika Srpska duguje sedam miliona eura za liječenje pacijenata

30. juna 2016

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske duguje sedam miliona eura zdravstvenim ustanovama u Srbiji za liječenje pacijenata iz ovog bh. entiteta. Neke od tih ustanova najavile su da će, ukoliko dug ne bude isplaćen, vraćati pacijente iz RS-a. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja priznaju dug, ali ne znaju kada će ga otplatiti. Zbog toga u Srbiji razmatraju mogućnost da pacijente iz RS-a koji dođu na operaciju ili liječenje vraćaju kući.

„Niko od naših osiguranika koji su upućeni na liječenje u zdravstvene ustanove u Srbiji nije se žalio na liječenje ili na prijem u zdravstvenim ustanovama tamo. Početkom godine bio je manji problem oko ugovaranja usluga sa zdravstvenom ustanovom, odnosno sa specijalnom bolnicom za rehabilitaciju ‘Gornja Trepča’, ali to je prevaziđeno“, kaže Milan Grubor iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

Liječenje pacijenata iz Bosne i Hercegovine u Srbiji regulirano je međudržavnim sporazumom prije 12 godina, pojašnjavaju u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Srbije.

Novca nema

„Kako sporazumom nije obuhvaćeno upućivanje osiguranih lica na lečenje u drugu državu, ni troškovi takvog lečenja nisu predmet obračuna primenom sporazuma. Upućivanje pacijenata iz RS-a na lečenje u zdravstvene ustanove u Srbiji reguliše se posebnim ugovorima koje Fond zdravstvenog osiguranja RS-a zaključuje sa srpskim zdravstvenim ustanovama“, kažu u tom fondu.

„Iz Fonda za zdravstveno osiguranje RS-a kažu da otplata ovog duga zavisi od njihovih prihoda, odnosno naplate doprinosa za zdravstveno osiguranje. Dugovi za doprinose sa krajem prošle godine iznose 135 miliona eura“, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Prema podacima Poreske uprave RS-a, prošle godine za više od 43.000 radnika i poljoprivrednika nisu bili uplaćeni doprinosi. Radi se o blizu 40 miliona eura. Iz Fonda poručuju da su računali i na sredstva od akciza na duhan i alkohol kako bi se riješili dugova, ali tog novca još nema. Zbog toga im je entitetska Vlada nedavno odobrila kreditno zaduženje u iznosu od preko 21 milion eura.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga