Rotarijanci nagradili talentovane učenike Karlovačke gimnazije

Rotarijanci su najavili i nastavak velikog projekta pomoći konzervaciji i digitalizaciji Volnijevog herbarijuma.

11. dec 2018

Četvoro talentovanih učenika Karlovačke gimnazije dobilo je 100.000 dinara, koje su prikupili sva četiri novosadska Rotari kluba, u okviru manifestacije “Novosadsko Rotari veče”, koja je održana u svečanoj sali te najstarije domaće gimnazije u Sremskim Karlovcima.

Nagrada za talentovane učenike deo je tradicionalne godišnje akcije Rotari kluba Novi Sad-Dunav „Rotary Talent Night“.

Rotarijanci su sinoć najavili i nastavak velikog projekta pomoći konzervaciji i digitalizaciji Volnijevog herbarijuma.

Andreas Volni, jedan od prvih direktora Karlovačke gimnazije, počeo je krajem 18. veka da prikuplja biljke iz Srema i da ih organizuje u zbirke iz kojih su đaci učili. Ono što je on započeo, nastavili su njegovi naslednici, pa zbirka sadrži više od 7.000 primeraka različitih biljaka.

„Rotari klub Novi Sad-Dunav vas poziva da se uključite u ovu jedinstvenu akciju i da se svojom donacijom upišete u naučnu istoriju, na korist budućim generacijama koje će nam biti zahvalne“, rekao je na svečanosti predsednik Rotari kluba Novi Sad-Dunav Zoran Simović, dok je o značaju Volnijevog herbarijuma govorila Milica Rat sa Departmana za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Rotarijanci su okupljenima predstavili i pokret kojem pripadaju, a tokom svečanosti obeležena je i 70. godišnjica od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija.

Uz poruku promocije različitosti i multikulturalnosti, u umetničkom programu nastupili su virtuozi iz tamburaškog orkestra gudačkih profesionalaca Beogradske filharmonije na čelu sa Ljubinkom Lazićem, koji su izveli “Program internacionalne etno umetnosti”, zajedno sa novosadskom operskom primadonom Zoricom Belić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga