Romski aktivista Olah Vince oslobođen optužbi za lažno prijavljivanje napada

Vince je zabrinut i zbog širenja antiromskog rasploloženja i mržnje prema toj nacionalnoj manjini na društvenim mrežama i kod dela građana Srbije

22. jul 2014

Aktivista za zaštitu prava Roma i muzičar Olah Vince oslobođen je optužbi da je lažno prijavio napad na sebe.

Vince je za Autonomiju rekao da je zadovoljan zbog toga, ali je dodao da ne može biti srećan, jer se ljudska prava Roma i dalje krše. „Ljudska i građanska prava Roma i dalje se krše od strane svih političkih aktera, a najviše od strane samozvanih romskih lidera i kvazi političara“, rekao je Vince. Prema njegovim rečima, zabrinut je i zbog širenja antiromskog rasploloženja i mržnje prema toj nacionalnoj manjini na društvenim mrežama i kod dela građana Srbije.

Vince je prijavio policiji da ga je 6. januara ove godine napalo nekoliko muškaraca, koji su mu naneli lakše telesne povrede, ujedno ga vređajući po nacionalnoj osnovi.

Novosadska policija je potom saopštila da će podneti krivičnu prijavu protiv Vincea zbog lažnog prijavljivanja napada. Vince je bio osumnjičen i da je lažno prijavio uvredljive i preteće SMS poruke, primljene u oktobru prošle godine, kojima je, navodno, bila ugrožena njegova sigurnost.

Olah Vince je, nakon policjskog saopštenja, rekao da je zbog svega što mu se dešava u veoma teškom psihičkom stanju i na veoma jakim antidepresivnim lekovima. Optužio je jednog policajca da je u oktobru mesecu zaustavio njegovu suprugu Mariju, da joj je pretresao torbu, a da je potom tražio i njen mobilni telefon, po kojem je potom „nešto kuckao“. Vince je ispričao da je, nakon što je otišao u policiju da prijavi napad koji se desio 6. januara, policajac odmah od njega zatržio mobilni telefon i pretraživao SMS poruke a onda navodno ustanovio da je Vince samom sebi pretio. „Jasno je da je u pitanju savršeno nameštena priča nakon mojih optužbi koje sam izneo na račun gradskih i pokrajinskih vlasti, kao i Kancelarije za inkluziju Roma Vojvodine i Nacionalnog saveta Roma“, ocenio je tada Olah Vince.

Olah Vince je 2012. godine dobio nagradu Grada Novog Sada za izuzetan doprinos multikulturalnosti.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga