Romske devojčice nemaju detinjstvo, 57 odsto se udaje pre 18. godine

"Četiri odsto romskih devojčica rodilo je prvo dete pre 15. godine, a svaka treća je žrtva nasilja"

03. apr 2018

Koordinatorka Ženskog romskog centra „Bibija“ Slavica Vasić rekla je da podaci pokazuju da se devojčice u romskoj populaciji u 57 odsto slučajeva udaje pre navršene 18. godine.

Ona je na sednici skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kazala da je četiri odsto romskih devojčica rodilo prvo dete pre 15. godine, a da je svaka treća žrtva nasilja.

„Romska devojčica nema detinjstvo“, rekla je Vasić i dodala da se romskim devojčicama ranom udajom drastično smanjuju izgledi za zaposlenje, narušava zdravlje i prekida školovanje.

Ona je dodala da je posledica ranih brakova produbljivanje siromaštva.

Vasić je rekla da je kod romske dece nedovoljan obuhvat predškolskim i osnovnoškolskim obrazovanjem, da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje 89,9 odsto nekvalifikovanih Roma, 9,8 odsto Roma sa srednjim obrazovanjem i 0,4 odsto Roma sa višim i visokim obrazovanjem.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović rekao je da stupanje dece u rane brakove predstavlja jedno od osnovnih kršenja ljudskih prava.

On je rekao da se na taj način krši pravo na izbor partnera, na reproduktivno zdravlje, na obrazovanje, i pravo na detinjstvo, da ta deca često mogu biti žrtve trgovine ljudima i dečjeg prosjačenja.

„Deca koja su postala roditelji sa 13 godina, a u Srbiji je na žalost bilo slučajeva i sa 11 godina, najčešće nemaju šansu na srećan život, a samim tim ni njihova deca“, rekao je Omerović.

Zamenica direktora Unicefa u Srbiji Severin Leonardi rekla je da se u svetu godišnje uda 12 miliona devojčica mlađih od 18 godina, a da je u Srbiji to najčešće slučaj u ruralnim sredinama i siromašnim sredinama, a da se više od 50 odsto devojčica romske nacionalnosti uda pre navršene 18. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga