Romska kultura na Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu

“Mora da postoji mesta za Rome ne samo na Festivalu uličnih svirača, nego i uopšte na srpskoj, evropskoj i svetskoj kulturnoj mapi”

17. jul 2014

Najpoznatiji Romi i njihova kultura biće predstavljeni na izložbi “Najpoznatiji Romi sveta” kroz projekat “Opn ap” (Open Up), u okviru Festivala uličnih svirača, koji će se od 4. do 6. septembra održatu u Novom Sadu saopštili su danas organizatori.

Predstavnik Romskog kulturnog centra iz Beograda Dragan Ristić rekao je na konferenciji za novinare da u romskoj kulturi postoji “lepeza fantastičnih umetnika”. “Pretpostavljam da nula zarez nula nula nula nešto posto ljudi na ovim prostorima zna za njih”, rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, romska kultura imala je uticaj na globalnu svetsku kulturu i to je poenta celog projekta “Opn ap”. “Mora da postoji mesta za Rome ne samo na Festivalu uličnih svirača, nego i uopšte na srpskoj, evropskoj i svetskoj kulturnoj mapi”, rekao je Ristić.

Projekat “Opn ap” podržali su Fond za otvoreno društvo iz Budimpešte i Evropska komisija.

Predsednica Umetničke asocijacije Inboks iz Novog Sada Natali Beljanski Popović kazala je da je cilj Festivala uličnih svirača da Novi Sad ne bude zatvoreno društvo, u kojem u najboljem slučaju koegzistiraju manjinske i večinske grupe, nego da to bude jedno otvoreno društvo koje u potpunosti uključuje sve svoje građane.

Na 14. po redu Festivalu uličnih svirača, između ostalih, nastupiće sastav Roma Sijam iz Beograda, Džipsi Gruv iz Prištine, banjalučki bend Sopot, a biće predstavljena i završna predstava međunarodnog projekta “Cirkus kao način života”.

A.Ž.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga