Romi sakupljači zapostavljeni i diskriminisani

"Prikupljači će možda morati da odvedu svoju decu na kontejnere, ali im neće dozvoliti da prose i kradu"

08. apr 2013

Predstavnici Sindikata sakupljača sekundarnih sirovina „Solidarnost“ iz Novog Sada izjavili su danas da su Romi koji se bave ovim poslom zanemareni, isključeni iz donošenja odluka i da o njima važe predrasude koje nisu tačne.

Predstavnik Sindikata Ištvan Farkaš rekao je na konferenciji za novinare da o sakupljačima sekundarnih sirovina važi mišljenje da su neobrazovani, neradnici i korisnici socijalne pomoći, odnosno „štetočine“.

„Tvrdim da među prikupljačima 95 odsto ljudi ima završenu osnovnu školu, skoro 50 odsto ide ili je završilo srednje škole, a čak par stotina na nivou države i nekoliko desetina u Novom Sadu je počelo da studira ili su čak završili fakultete“, rekao je Farkaš.

On je naglasio da, prema njegovim saznanjima, svega 30 odsto sakupljača prima socijalnu pomoć, te da većina radi sve poslove koje može da nađe, od sezonskih, trenutnih, pa do zanatskih.

„Prikupljači će možda morati da odvedu svoju decu na kontejnere, ali im neće dozvoliti da prose i kradu, jer cene svoje sugrađane, pa čak ne žele ni socijalnu pomoć da ne bi time doveli u opasnost njihov džep“, rekao je Farkaš.

On je kazao da je Sindikat proteklih godina pisao svim relevantnim institucijama i nudio saradnju prilikom donošenja odluka, organizacije rada sakupljača i njihovog položaja, ali da nikada nisu dobili odgovor.

„Mnogo organa vlasti, nevladinih organizacija i pojedinaca danas žive od reciklaže kao biznisa, međutim sakupljači su isključeni iz tog procesa iako su prva karika u njemu. Kada se donose, primenjuju i zarađuje od tih odluka sakupljači se ništa ne pitaju“, rekao je Farkaš.

Kako je istakao, posebno velika predrasuda je da sakupljači žive u romskim naseljima, te da ta pomoć, koja se preko afirmativnih mera i raznih projekata dodeljuje Romima, nikada ne stigne do njih.

„Više od 60 odsto sakupljača živi u urbanizovanim delovima grada. Do nas ne dopire ni jedna afirmativna akcija, od upisa dece u škole, preko programa za zapošljavanje ili stipendiranje, pa do jednokratne pomoć“, dodao je Farkaš.

On je naglasio da se to dešava zato što su oni koji ne žive u romskim naseljima nevidljivi.

Povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava danas, predstavnici Sindikata su organizovali i protestnu šetnju po ulicama Novog Sada pod nazivom „I mi smo tu – vi amen sam kate“, čiji je cilj da se skrene pažnja i podigne vidljivost problema ove grupacije.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga