Romi osnovali 20 novih firmi kroz projekat EU i pokrajine

Ovaj model podrške, kao održiv, biće ponuđen republičkoj vladi, da to bude nacionalni program za rešavanje problema nezaposlenosti Roma

07. maj 2013

Dvadeset novih firmi koje su osnovali pripadnici romske nacionalne zajednice i 122 osobe romske nacionalnosti koje su završile stručnu obuku za sticanje kvalifikacija koje će pomoći njihovom zapošljavanju, rezultati su projekta „Poboljšanje zapošljivosti Roma u AP Vojvodini“, rečeno je danas na predstavljanju rezultata.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Vlade Vojvodine Duško Jovanović rekao je na konferenciji za novinare da su za svaku novoosnovanu firmu obezbeđene subvencije od 200.000 dinara: 160.000 dinara od EU i 40.000 dinara od Kancelarije za inkluziju Roma.

Osim subvencije, obezbeđen je i „biznis paket“ koji je obuhvatio izradu biznis plana i pružanje podrške, šest meseci plaćene knjigovodstvene usluge, izradu veb-sajta, pečata, table za isticanje, vizit karte, naveo je Jovanović.

„Ovaj model podrške, kao održiv, biće ponuđen republičkoj vladi, da to bude nacionalni program za rešavanje problema nezaposlenosti Roma“, istakao je Jovanović.

Objasnio je da je drugi segment projekta bila obuka za deficitarna zanimanja za osobe romske nacionalne pripadnosti, koje se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Reč je o obuci za zanimanja kao što su muško-ženski frizer, zidar, krojač, kuvar, stolar, zavarivač, vodoinstalater i druga, kazao je Jovanović. Prema njegovim rečima, od projekta najveću korist ima država jer su osobe koje su učestvovale u projektu pre toga bile nezaposlene i korisnici socijalnih davanja.

Projekat je realizovala Kancelarija za inkluziju Roma Vlade Vojvodine tokom prethodnih 27 meseci, a partner na projektu je bio Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Finansiran je iz sredstava EU u iznosu od oko 209.000 evra, dok je ukupna vrednost bila oko 238.000 evra. Cilj projekta je bio poboljšanje društveno-ekonomskog položaja Roma kroz njihovo zapošljavanje i podizanje samopouzdanja, kako bi se osećali korisnim članovima društva.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin rekao je Vlada Vojvodine već godinama uspeva da pomogne Romima na veoma konkretan način: kroz otvaranje preduzeća čiji su osnivači, otvaranje novih radnih mesta, kroz stručnu obuku i zapošljavanje, kroz školovanje, te kroz stambeno zbrinjavanje. On je naveo da zahvaljujući tome danas postoji više od 70 preduzeća i radnji čiji su osnivači Romi i veliki broj osoba romske nacionalnosti koji su stekli radne kvalifikacije i sada mogu da pomažu svojim sunarodnicima. Vasin je istakao da je jedan od prioriteta pokrajinskih vlasti upis što većeg broja romske dece u srednje škole i na fakultete, što se podstiče stipendijama.

Duško Jovanović je najavio da je Kancelarija za inkluziju Roma pripremila novi projekat sa kojim će aplicirati za sredstva EU, u čijem fokusu je razvoj preduzetništva kod Romkinja.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga