Romi i dalje diskriminisani u EU

80 odsto Roma ugroženo je siromaštvom, manje od trećine njih ima plaćen posao, a samo 15 odsto je završilo srednju školu za razliku od 70 odsto ostalih stanovnika

23. maja 2012

Romi u Evropskoj uniji nisu dovoljno uključeni u društvo i žive u lošijim uslovima nego njihovi susedi, ocenjuje danas Agencija za osnovna prava (FRA) EU.

„U 11 posmatranih zemalja članica EU u kojima živi najveći broj romskih građana, njihova situacija u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, smeštaja i zdravstva je lošija nego neromskog stanovništva“, navodi FRA u saopštenju.

U tim zemljama, 80 odsto Roma ugroženo je siromaštvom, manje od trećine njih ima plaćen posao, a samo 15 odsto je završilo srednju školu za razliku od 70 odsto ostalih stanovnika, pokazalo je istraživanje FRA koje je urađeno u saradnji sa Programom UN za razvoj, Svetskom bankom i Evropskom komisijom.

Prema izveštaju, oko 45 odsto Roma u svom smeštaju nema kuhinju, kupatilo ili struju, a oko polovina njih je rekla da je doživela diskriminaciju u protekloj godini.

„Diskriminacija i antiromsko raspoloženje i dalje su prisutni“, navodi se u izveštaju i poziva na „brzu i efikasnu akciju“ u cilju obrazovanja Roma.

„Taj element je od suštinskog značaja za oslobađanje njihovih potencijala i pružanja mladim Romima stručnosti koja im je potrebna da bi izbegli začarani krug diskriminacije, isključenosti iz društva i siromaštva“, ističe FRA.

Romi nisu, kako se ukazuje, „dovoljno svesni prava koja su im zagarantovana zakonima EU“.

Prema toj studiji, samo 40 odsto ispitanih Roma upoznato je sa zakonima kojima se zabranjuje diskriminacija etničkih manjina prilikom zapošljavanja.

Istraživanje je obuhvatilo više od 22.000 osoba, romskog i neromskog stanovništva, u Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Slovačkoj i Španiji.

Romi kojih ima 10 do 12 miliona, čine najveću manjinsku zajednicu u Evropi.

Beta

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga