Romi dobrodošli na policijsku akademiju

Svake godine u proseku se upiše po jedan pripadnik romske nacionalne zajednice, a želja je da se broj poveća

23. mar 2012

Prodekan Kriminalnističko-policijske akademije u Zemunu Goran Bošković izjavio je danas iu Novom Sadu da je želja nastavnog osoblja da se u narednu školsku godinu upiše što više pripadnika romske nacionalne zajednice.

Bošković je na prezentaciji nastavnog programa Akademije namenjenih romskoj nacionalnoj zajednici, koja je održana u Policijskoj upravi Novi Sad, rekao da se svake godine u proseku upiše po jedan pripadnik ove zajednice i da je želja da se broj poveća.

„Nama je cilj da Akademiju upišu najbolji, jer je program izuzetno zahtevan. Suština je da na ovakvim prezentacijama motivišemo i pripadnike manjina u kojima ima potencijala za Akademiju da se prijave na naš konkurs“, rekao je Bošković.

Prema njegovim rečima, trenutno u policiji u Srbiji radi oko jedan procenat pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica, a slične prezentacije odvijaju se u drugim krajevima zemlje u kojima najviše žive Romi, Mađari, Albanci i Bošnjaci.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Vlade Vojvodine Duško Jovanović rekao je da je ovo drugi put da se Romima prezentuju uslovi za prijem na Kriminalnističko-policijsku akademiju, jer je veoma važno da se u što većem broju zaposle u policiji.

„U romskoj zajednici i dalje postoji određena doza nepoverenja i straha od policije, a ovo je jedan od načina da taj bauk otklonimo i predstavimo službu na adekvatan način“, rekao je Jovanović.

Dodao je da je obrazovanje u bilo kom obliku veoma skupo, posebno visoko, i da je zato ovo jedinstvena prilika da se neko upiše na Akademiju i nakon toga dobije posao u policiji.

„Veoma je važno da u MUP-u Srbije imamo i pripadnike romske nacionalne zajednice. Popunjenost policije u Srbiji je oko 70 odsto, što znači da itekako ima mesta za pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica, posebno u Vojvodini“, rekao je Jovanović.

Konkurs za upis na Kriminalnističko-policijsku akademiju otvoren je 15. marta, a današnjoj prezentaciji prisustvovalo je više od 50 učenika srednjih škola i predstavnika romskih nevladinih organizacija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga