Roman Agathe Christie najbolji krimić svih vremena

Roman Agathe Christie "Ubojstvo Rogera Ackroyda" iz 1926. najbolji je krimić svih vremena, pokazala je anketa provedena među njezinim kolegama u povodu 60. obljetnice Društva pisaca kriminalističkih romana

09. nov 2013

Među deset najboljih krimića po izboru 600 članova Društva našao se još jedan njezin roman u kojemu zločin rješava Hercule Poirot – ‘Ubojstvo u Orijent ekspresu’ iz 1934., prenosi BBC.

Agatha Christie proglašena je i najboljim autorom krimića u povijesti, dok je ciklus romana o Sherlocku Holmesu proglašen najboljim serijalom.

Na popisu su i dva romana Raymonda Chandlera – „Veliki san“ i „Dugi oproštaj“, „Baskervilleski pas“ Arthura Conana Doylea, „Moonstone“ Wilkie Collins i „The Nine Tailors“ Dorothy L. Sayers.

Piscima krimića očito su draža klasična djela, s obzirom na to da su najnoviji naslovi na popisu romani „Kad jaganjci utihnu“ Thomasa Harrisa iz 1988. i „On Beulah Height“ Reginalda Hilla iz 1998., roman iz serijala o detektivima Dalzielu and Pascoeu.

U „Ubojstvu Rogera Ackroyda“ Poirot istražuje smrt dvoje stanovnika maloga engleskoga sela, a roman završava otkrićem koje se danas smatra najboljim preokretom radnje u povijesti toga žanra.

Izbor najboljeg krimića svih vremena poklopio se s posljednjim pojavljivanjem Davida Sucheta u ulozi Herculea Poirota u epizodi „Zastor – Poirotov posljednji slučaj“ koja će biti prikazana 13. studenoga.

No, kako je najavljeno u rujnu, zastor će se još jednom podignuti, a slavni detektiv vratit će se u novom romanu koji, uz pristanak nasljednika Agathe Christie, piše Sophie Hannah.

(Tportal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga