Roj Gutman: Srbija mora platiti kompenzaciju BiH

Srbija određuje sudbinu Balkana. Ako prihvati ono što je počinjeno i zauvek okonča sa erom opovrgavanja i negiranja zločina, moglo bi doći do nove ere mira za celu regiju

15. jul 2013

Američki novinar i publicista, dobitnik Pulicerove nagrade za izveštavanje o genocidu i drugim zločinima počinjenim tokom rata u Bosni Hercegovini, Roj Gutman, izjavio je u intervjuu agenciji Anadolija da Srbija mora platiti kompenzaciju svim žrtvama zločina koje je ta zemlja počinila u susednoj BiH.

„Srbijanski lideri su uputili izvinjenje i to je taj prvi korak, ali i vrlo hrabar ako imate u vidu činjenicu da besni nacionalisti još uvek imaju značajnu moć u srbijanskoj politici. Ali, Srbija mora platiti kompenzaciju žrtvama njenih zločina u Bosni, jer ako se to ne desi, onda nema nikakve razlike između žrtve i agresora. Najbitnije je da se prizna šta su počinili u toku rata u Bosni, da sve bude jasno kazano, da sve bude upisano u školske udžbenike i da se prihvate presude Haškog tribunala i ostalih sudova. Ali nisam siguran da se išta od toga dešava”, rekao je Gutman.

Novinar koji je 2. avgusta 1992. svetu obznanio postojanje koncentracionih logora u BiH, u kojima su Srbi u očajnim uslovima držali bošnjačke i hrvatske civile, istakao je kako je Srebrenica, pre genocida koji se desio u toj „zaštićenoj zoni UN-a“, bila problem za bosanske Srbe koji su željeli formirati etnički homogen entitet – Republiku Srpsku.

“Bosanski Srbi su osećali da su osvojili i pokorili dolinu reke Drine i celu istočnu Bosnu, ali Srebreničani su bili među onima u toj regiji koji su odbili da se predaju, pre svega zbog vrlo hrabrog liderstva vojnog komandanta Nasera Orića i drugih, ali i zbog straha da bi povlačenje za njih značilo smrt i mogući nestanak. Tako je opstanak Srebrenice kao bošnjačkog grada izgledao kao veliki trn u oku generala Ratka Mladića. Zbog toga je armija bosanskih Srba, uz snažnu podršku jugoslavenske armije, počinila strašne zločine u dolini reke Drine, ali i genocid u Srebrenici koji se izdvaja kao najteži, jer to nije bio samo pokušaj da se osvoji određeni teritorij, nego i da se zauvek otjeraju ljudi sa tih prostora i da se uništi cela muška populacija u tom kraju”, poručio je Gutman.

Naglasio je kako je general Mladić mogao sprečiti masovni pokolj Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, istakavši da je on imao punu vlast da odluči šta želi da učini s tim bosanskim gradićem.

“Jasno je da je general Mladić imao apsolutne ingerencije da odluči šta želi da uradi sa Srebrenicom, jer nije bilo nikakve prisile na njega od strane Slobodana Miloševića i Momčila Perišića, i živeo je bez straha da bi moglo doći do strane intervencije koja bi ga sprečila u njegovim namerama. Ali Mladić je jedan ludak. Nakon svega učinjenog u Srebrenici, to je sada svima kristalno jasno”, rekao je američki novinar.

Ukazao je da nijedna zemlja sveta u vreme genocida nad Bošnjacima u Srebrenici nije imala hrabrosti i volje da digne glas razuma i da zapreti da se odmah prestane sa pokoljem bosanskih muslimana.

“Uradio sam jednu opsežnu studiju u vezi sa događajima u Srebrenici, posebno o ulozi Ujedinjenih nacija (UN) u tom gradu. U studiji se opisuje Jasuši Akaši kao glavni akter koji je blokirao puteve da se narodu Srebrenice nekako pomogne. Ali ipak ne smemo zaboraviti da je on bio samo jedan predstavnik UN-a, a ne UN kao takav. Mi smo UN, svi mi, ali posebno vodeći svetski igrači, kao što su Sjedinjene Američke Države. SAD su Srebrenicu prebacile u ruke UN-a i Amerika se tako oslobodila odgovornosti pod izlikom Ženevske kovencije i pravila zločina protiv čovečnosti koji su postavljeni nakon suđenja u Nirnbergu. I svi su isto učinili. Svi su se ‘uspeli oprati’ od Srebrenice. Koja je zemlja i koji lider u to vreme nazvao stvari onakvim kakve su bile? Ko je tada bio glas razuma i humanosti u svetskoj zajednici”, upitao je Gutman.

Uvjeren je da je Evropa dozvolila genocid u Srebrenici jer je bila totalno razjedinjena o tome kako delovati i previše se oslonivši na odluke i poteze SAD-a.

“Evropa, kako je opisati? Tako mnogo izjednačenih velikih zemalja sa različitim nacionalnim interesima. Jedino vodstvo za Evropu, u to vreme, pa čak i sada, mogu slobodno kazati, predstavljaju Sjedinjene Američke Države. A Bil Klinton je bio odlučan da ne interveniše u Bosni ako bi intervencija značila upotrebu vojne sile. Na kraju je morao intervenisati jer je Evropa delovala nemo i paralizirano”, prisetio se Gutman.

Dobitnik Pulicera za izveštavanje iz ratne BiH smatra da zločini koje su počinili bosanski Srbi nad muslimanima u ostalim bosanskim opštinama, a ne samo u Srebrenici, moraju biti označeni i prihvaćeni kao genocid, naglasivši da za to postoje brojni dokazi.

“1993. godine sam napisao knjigu pod naslovom ‘Svedok genocida’ u kojoj sam naveo da su svi sistematski napadi u BiH počinjeni da se uništi bosanski narod. Ti napadi, uglavnom, uključuju etničko čiščenje i sistematsko ubijanje muškaraca na određenim područjima, sistematsko silovanje bosanskih žena, plansko uništenje Bošnjaka i muslimanske kulture u Bosni i mnoge druge teške zločine. Nakon svega, mislim da je to bio jedan veliki genocid”, kazao je poznati novinar i publicista.

Na kraju intervjua za agenciju Anadolija, ugledni američki novinar i publicista Roj Gutman napomenuo je da najviše od Srbije zavisi da li će se na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, desiti novi genocid kao što je onaj u Srebrenici.

“Najviše zavisi od Srbije da li će na Balkanu doći do novih pokolja i novih genocida. Ako prihvate ono što su počinili i zauvek okončaju sa erom opovrgavanja, negiranja i iznošenja laži, moglo bi doći do nove ere mira za celu regiju. Srbija određuje sudbinu Balkana. Ali istovremeno i međunarodna zajednica je sada više prisutna na tim prostorima, iako neretko nejasna i neuverljiva, kao što su i same Sjedinjene Američke Države iznenada napustile Bosnu i ostavile nefunkcionalnu ustavnu stukturu čije donošenje su pomogle u Dejtonu. SAD bi trebale pojačati ulogu u Bosni i zavšiti započeti posao u toj zemlji, a to je ono što bi istinski svetski lider morao učiniti”, poručio je Gutman.

(Anadolija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga