Rohman: Kanalizacija preduslov za čisto Palićko jezero

Vidljivo poboljšanje jezera se očekuje za tri do pet godina

16. jula 2012

Hidrolog i savetnik za sanaciju jezera Palić u preduzeću Park Palić Mišel Rohman (Mićell Rohmann) izjavio je danas da je prioritet da se izgradi kanalizaciona mreža na Paliću, kako bi se smanjilo zagađenje istoimenog jezera.

“Smanjivanje ulivanja nutrijenata, uglavnom fosfora, kao glavnog uzročnika zagađenja Palićkog jezera, jedini način rešavanja ovog problema”, Rohman na tribini na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

On je naveo da je sa funkcionisanjem novog prečistača otpadnih voda u poslednje tri godine za 90 odsto smanjeno ulivanje štetnih materija u Palićko jezero.

“Mora se izgraditi kanalizaciona mreža na Paliću i zbog poljoprivrednog zagađivanja. Neophodno je postavljanje zaštitnog pojasa između vode i njive, kako bi se sprečilo dalje ulivanje đubriva, herbicida i pesticida u jezero”, kazao je Rohman.

On je naveo da je ekspertska grupa iz Subotice posetila Bodensko jezero u Nemačkoj, kao primer dobre prakse koji se može primeniti i na Palićko jezero.

Prema njegovim rečima, dodatna preporuka nemačkih kolega je isušivanje jezera Palić na jednu sezonu, koje će smanjiti zapreminu mulja i doprineti uspostavljanju eko-sistema bez riba, koji će proces „samoizlečenja” Palićkog jezera a znatno ublažiti.

„Međutim, vidljivo poboljšanje jezera se očekuje za tri do pet godina”, rekao je Rohman.

Dodao je da se ulivanjem otpadnih voda iz kanalizacije problem sa Palićkog jezera prenosi na jezero Ludaš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga