Bez rodnog jaza tek za 81 godinu

Global Gender Gap Report rangira zemlje prema razlikama u mogućnosti pristupanja resursima za žene i muškarce sukladno situaciji svake zemlje zasebno

04. jan 2015

World Economic Forum izdao je deveti Global Gender Gap Report kojim mjeri rodnu ravnopravnost prema četiri čimbenika: ekonomiji, politici, zdravlju i obrazovanju. Izvještaj rangira zemlje prema postignutom stupnju rodne ravnopravnosti, a rezultati pokazuju za koliki je postotak neravnopravnost između žena i muškaraca smanjena.

Global Gender Gap Report rangira zemlje prema razlikama u mogućnosti pristupanja resursima za žene i muškarce sukladno situaciji svake zemlje zasebno, pa na rezultate izvještaja ne utječu razvijenost ili ekonomska snaga pojedine zemlje.

Od prvog izvještaja 2006. godine, rodni jaz smanjio se za 4 posto, s 56 posto 2006. godine do sadašnjih 60 posto. Ovim tempom rodna ravnopravnost može biti postignuta za tek 81 godinu, i to pod uvjetom da se napredak nastavi trenutnim tempom. Međutim, izvještaj pokazuje da se napredak prema ravnopravnosti ne postiže u svim zemljama.

Šest od 11 zemalja koje su otpočetka uključene u izvještaj imaju gore mogućnosti za žene danas u usporedbi sa stanjem prije devet godina, a među njima je i Hrvatska. Hrvatska se nalazi na 55. mjestu od ukupno 142 zemlje, s rezultatom od 0.707 (pri čemu je 0.00 nejednakost, a 1.00 puna jednakost).

Najmanji jaz na razini svih država je u području zdravlja, pri čemu je 35 zemalja u potpunosti zatvorilo jaz, nakon čega slijedi ravnopravnost na području obrazovanja, gdje se broji 25 zemalja. Druga dva područja – ekonomija i politička participacija – znatno zaostaju. Od 142 zemlje, nijedna nije zatvorila jaz u ovim područjima. U području ekonomije, jaz je smanjen do 80 posto u 14 zemalja, dok je u području politike smanjen na 21 posto, što znači da žene prosječno imaju 5 puta manju šansu za političku emancipaciju u usporedi s muškarcima.

Klaus Schwab, osnivač i direktor World Economic Foruma, navodi kako je postizanje rodne ravnopravnosti nužno iz ekonomskih razloga. „Samo one zemlje koje imaju potpun pristup svim svojim talentima mogu ostati kompetitivne i napredovati. No, još važnije, rodna ravnopravnost pitanje je pravde. Kao čovječanstvo, imamo obvezu osigurati uravnotežen set vrijednosti.“

Saaida Zahidi, čelnica programa za rodnu jednakost u World Economic Forumu i glavna autorica izvještaja, ističe kako je „velik dio napretka posljednjih 10 godina u području rodne ravnopravnost postignut zahvaljujući većem broju žena u politici“. Dodaje da je sada 26 posto više članica parlamenta i 50 posto više ministrica nego prije devet godina. „Ipak, jasno je da ostaje još puno posla za napraviti i da promjena mora biti ubrzana u nekim područjima.“

(Libela)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga