Rođendanska nedelja u Muzeju Jugoslavije

"Za ovih 25 godina Muzej je postao jedna od najposećenijih institucija kulture u regionu"

07. dec 2021

Muzej Jugoslavije je tokom rođendanske nedelje, koja je počela 29. novembra, na nekadašnji Dan republike, priredio niz manifestacija kako za odrasle tako i za najmlađe posetioce.

Obeležavanje 25 godina rada Muzeja Jugoslavije počelo je vođenjem kroz postavku u Kući cveća i nastupom hora Naša pesma, dok je centralni događaj bio otvaranje izložbe O fabrikama i radnicima, rekao nam je etnolog Tatomir Toroman, kustos Muzeja Jugoslavije.

„U prvi plan je istaknuto industrijsko nasleđe što nekako nije uobičajeno i često je to industrijsko nasleđe manje vidljivo nego kulturno nasleđe, ali je itekako značajno. Pogotovo je ta industrijalizacija koja je najvećim delom sprovedena u socijalističkoj Jugoslaviji bila zaista jedan veliki zamah u prvim decenijama te zemlje i kroz nekoliko studija slučajeva je ta tema obrađena.“

Muzej je organizovao i vođenja kroz stalnu postavku, poznatu kao Laboratorija pošto je u pitanju stalni rad na stalnoj postavci gde se određene stvari menjaju u skladu sa određenim temama, objašnjava Toroman.

U nedelju je bio porodičan dan, program zgodan za decu. „Ona pomoću mapa mogu da istražuju, traže predmete na postavci, a na taj način nešto i da nauče o Jugoslaviji, posebno o međunarodnim odnosima, jer su to zanimljivi predmeti iz celog sveta“, kaže Toroman.

Govoreći o radu Muzeja Jugoslavije, Toroman takođe ističe: „Za ovih 25 godina Muzej je postao jedna od najposećenijih institucija kulture u regionu. Ostvario je značajnu saradnju sa drugim muzejima, galerijama, obrazovnih, istraživačkim institucijama i u regionu, pa i u svetu.“

O uspešnom radu Muzeja Jugoslavije svedoči i činjenica da je ove godine u Zakonu o muzejima postao matičan za jugoslovensko nasleđe, pa bi se moglo reći da je to neka kruna priznanja za rad kojim se muzej bavi više od dve decenije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Legalista
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga