Roditeljska kuća obeležila prvu godišnjicu postojanja

U Roditeljskoj kući smešteni su roditelji koji imaju zajedničkog najgoreg neprijatelja: bolest njihove dece. Oni se ljubavlju bore za život svoje dece i samo oni mogu da razumeju jedni druge

15. mar 2012

Roditeljska kuća u Novom Sadu danas je obeležila prvu godišnjicu postojanja, a u proteklih godinu dana u njoj je boravilo ukupno 14 porodica dece koja su obolela od malignih bolesti.

„U Roditeljskoj kući smešteni su roditelji koji imaju zajedničkog najgoreg neprijatelja: bolest njihove dece. Oni se ljubavlju bore za život svoje dece i samo oni mogu da razumeju jedni druge”, kazala je agenciji Beta predsednica Udruženja roditelja dece obolele od raka Joland Korora.

Ona je navela da je Roditeljska kuća značajna iz materijalnih razloga, jer roditelji obolele dece ne moraju da se snalaze za smeštaj tokom lečenja.

Prema njenim rečima, veoma je značajan i psihološki aspekt, jer lečenje u atmosferi koja je približna kućnoj doprinosti psihičkoj stabilnosti i lakšem izlečenju dece.

Korora je kazala da se u Roditeljskoj kući organizuju radionice psiho-socijalne podrške, koje su od primarnog značaja, a koje vode psiholozi iz Dečje bolnice.

U kući su smeštena roditelji i njihova deca koja su obolela od raka i koja se leče u Dečjoj bolnici u Novom Sadu. Porodice koje su smeštene u Roditeljskoj se smenjuju, u zavisnosti od terapijskih potreba.

Kuća se nalazi na Tatarskom brdu u Sremskoj Kamenici, u jednoj od bivših vila Darka Šarića, kojem je država oduzela kuću nakon što je optužen za šverc droge.

Roditeljska kuća dobijena je zahvaljujući Vladi Vojvodine, a na inicijativu Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti, koju je podržala i Dečja bolnica.

Enterijer u kući je nabavljen zahvaljujući donacijama, tekuće troškove snosi Vlada Vojvodine, a prehrambene namirnice obezbeđuje Dečja bolnica, kao i vozilo kojim se deca prevoze od bolnice do kuće i nazad.

U Dečjoj bolnici u Novom Sadu godišnje se od malignih oboljenja leči oko 200 dece.

U zaplenjenim Šarićevim vilama na Tatarskom brdu smeštene su još dve organizacije: Centar za socijalni rad i Volonterski omladinski centar.

Rodteljska kuća postoji još u Beogradu, a slična inicijativa pokrenuta je i u Nišu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga