- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Roditelji ubijene dece obeležili Dan belih traka u Prijedoru

Roditelji ubijene dece Prijedora, građani i aktivisti neformalne grupe „Jer me se tiče“ tradicionalno su obeležili Dan belih traka na glavnom gradskom trgu u Prijedoru u znak sećanja na progon i ubistva 3.176 građana, među kojima su bila i 102 deteta.

Obeležavanju je prisustvovalo više od 100 ljudi, javlja agencija Fena.

Jedan od organizatora obeležavanja Edin Ramulić iz Prijedora kazao je Feni da, pored obeležavanja zločina, okupljeni od gradskih vlasti traže izgradnju dostojnog spomen-obeležja ubijenoj deci Prijedora 1992. godine.

„Naš cilj je dostojanstveno sećanje na ubijene Prijedorčane“, poručio je.

Ramulić je naglasio da roditelji ubijene dece zahtevaju od lokalnih vlasti da se most između starog dela grada i centra Prijedora rekonstruiše u memorijalni most ubijenoj deci, ali da, zbog diskriminacije, vlasti to ne dozvoljavaju.

„Međutim, vrlo interesantno je da ni izgrađeni spomenici poginulim vojnicima Vojske RS-a, takođe, nisu u regulacionim planovima Grada Prijedora“, naglasio je.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obeleži svoje kuće belim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bele trake oko rukava.

„Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u poteri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove staviti bele zastave i na ruke staviti bele trake. U protivnom, snosiće teške posledice“, glasio je poziv na radiju, podseća agencija Fena.

Mnogi Prijedorčani koji su čuli poziv pronađeni su u oktobru 2013. godine u selu Tomašica, u masovnoj grobnici.

Prema zvaničnim informacijama iz udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bilo zarobljeno u logorima u okolini Prijedora. Istraživačko dokumentacioni centar iz Sarajeva navodi da je od 1991. do 1995. u direktnim vojnim akcijama ubijeno ili nestalo 5.209 građana Prijedora, od toga 4.093 Bošnjaka, 898 Srba i 182 Hrvata.

(Fena/N1, Foto: Fena)

Podelite ovu stranicu!