Roditelji traže hitne mere protiv nasilja u Novom Sadu

"Gde su roditelji koji treba da vaspitaju svoju decu, koji treba da im budu posvećeni? Niko neće promeniti stvari za nas, a mi zabijamo glavu u pesak"

14. feb 2013

Savet roditelja Osnovne škole „Prva vojvođanska brigada“ iz Novog Sada predložio je niz mera kako bi se poboljšala bezbednost dece u glavnom gradu Vojvodine, nakon učestalog nasilja među mladima.

Oni su organizovali sastanak kojem su prisustvovali i predstavnici policije, gradskih i pokrajinskih vlasti i medija, s ciljem da se zajednički formulišu mere kako bi se smanjilo i iskorenilo maloletnickco nasilje.

Članica Saveta Jelena Desnica apelovala je na roditelje da ne okreću glavu pred nasiljem, da pričaju o tome sa svojom decom i da vode računa o tome gde oni i sa kim provode vreme.

„Stanje je alarmantno: pljačke, maltretiranja, razbijanja kola…, a mi ćutimo, sakrivamo se iza zavesa, i kada čujemo nasilje, mi ga ne prijavljujemo policiji. Samo srećnim sticajem okolnosti nijedno dete nije poginulo“, kazala je Desnica.

Dodala je da su postale uobičajene scene kada se uveče može naići na „horde mladića“ koji nose sekire, bejzbol palice, šipke, noževe.

„Gde su roditelji koji treba da vaspitaju svoju decu, koji treba da im budu posvećeni? Niko neće promeniti stvari za nas, a mi zabijamo glavu u pesak“, ocenila je Desnica.

Ona je predložila da se štampaju nalepnice i napravi medijska kampanja „Ne okreći glavu, okreni telefon, snimi kamerom i pozovi policiju!“, po uzoru na sličnu kampanju koja je dala rezultata u Londonu.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar, predložio je uvođenje „kvartovskog policajca“ koji bi imao striktno određen reon i koji bi tako bio u prilici da bolje upozna kako omladinu i njihove roditelje, tako i sva zbivanja u tom delu grada.

Roditelji su naveli da su na Novom naselju neophodne „racije na otvorenom“, uvođenje pešačkih policijskih patrola, kao i otvaranje posebne imejl adrese na koju bi se slali video snimci nasilja i kriminalnih radnji, kako bi se izgrednici lakše i efikasnije procesuirali.

U blizini Osnovne škole „Prva vojvođanska brigada“ nedavno se dogodio oružani obračun dve grupe mladića na svega pedesetak metara od osnovne škole i od vrtića, i to oko 13 sati. Niko nije bio povređen, a jedan metak zabio se u fasadu obližnje zgrade.

U nedelju je u Novom Sadu održan protest protiv nasilja pod parolom „Prst na čelo“. Reč je o akciji koja je pokrenuta preko društvenih mreža Tviter (Twitter) i Fejsbuk (Facebook), a na protestu se okupilo svega nekoliko desetina građana.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga