Roditelji: Testovi se moraju poništiti

Roditelji malih maturanata iz Novog Sada traže da se testiranje poništi zbog krađi, preprodaja i mnogobrojnih drugih nepravilnosti

20. juna 2013

Roditelji malih maturanata iz Novog Sada, okupljeni oko istoimene građanske inicijative, zatražili su danas da se rezultati prijemnih ispita za srednje škole ponište i da se deca upišu na osnovu proseka.

Kao razlog za svoj zahetav roditelji su naveli krađe i preprodaje, greške u tipu tekstova, različite testove za decu koja su polagala na manjinskim jezicima i druge prijavljene nepravilnosti.

„Sve to nedvosmisleno dokazuje da su deca stavljena u neravnopravan položaj i da nisu polagala pod jednakim uslovima“, napisali su roditelji u saopštenju.

Oni su ukazali da je dokazana neregularnost sa testovima iz matematike, pa potom i odlaganje testiranja, ponizila i decu i roditelje i ukazala na krupne sistemske nedostatke.

Građanska inicijativa je navela i da je, uprkos tome, njihov stav bio da deca treba da izađu na testiranje jer ih vaspitavaju da budu dobri i savesni građani.

„Sada država treba da pokaže ozbiljnost i odgovornost i poništi testove. Smatramo da nije toliko strašno što se pojavila ovakva greška, ali bi nacionalna tragedija bila da se ta greška ne ispravi i da se cela jedna generacija naše dece upropasti“, ocenili su roditelji.

Kako se navodi, ovaj zahtev ima podršku udruženja roditelja, prosvetnih sindikata, međunarodnih institucija i uglednih pojedinaca. Novosadskim roditeljima javljaju se roditelji iz cele Srbije, a dobili su i podršku roditelja čija deca nisu maturanti.

Udruženje je pozvalo roditelje da im se pridruže i dalje javljaju na mejl: malimaturanti2013@gmail.com.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga