Roditelji poginulih iz Kontrasta protestovali u Novom Sadu

Zašto nije utvrđena odgovornost državnih organa u slučaju Kontrast?

12. feb 2015

Roditelji i porodice šestoro mladih koji su nastradali 2012. godine u požaru u diskoteci Kontrast u Novom Sadu, protestovali su danas pred novosadskim sudom, zbog, kako su naveli, “sramnog i neprofesionalnog rada” tog suda i odugovlačenja istrage i procesa protiv odgovornih iz državnih organa.

Otac preminule Tamare, Branko Miladinović rekao je novinarima da se sve odluke vezane za odgovornost po službenoj dužnosti “namerno odugovlače dogovorom tužioca, sudija, advokata i uticajem spolja”, kada se radi o odgovornosti državnih organa u slučaju Kontrast.

Kako je naveo, u ovom slučaju misli na Novosadski sektor za vanredne situacije, inspektore i vatrogasce.

Novosadsko tužilaštvo pokrenulo je 2014. istragu protiv četiri inspektora, a pod istragom su Slavko Hajrović, Tihomir Vuletić i Maja Golubović, koji su obavili nadzor i kontrolu u Kontrastu, kao i Veselin Kerac iz građevinske inspekcije.

Početak glavnog pretresa optuženom za zloupotrebu službenog položaja građevinskom inspektoru Veselinu Kercu, koje je trebalo da bude održano 9. februara 2015, odloženo je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu, zbog izostanka advokata Boška Arsenijevića.

“Optužnim predlozima protiv inspektora tužilaštvo namerno nije obuhvatilo kompletnu krivicu inspektora, zloupotrebu službenog položaja i nesavestan rad službi, da bi umanjili krivicu, a sudije stalnim odlaganjem još nisu ni započeli postupke”, rekao je Miladonović.

Dodao je da krivične prijave protiv vatrogasaca tri godine “čamile u fiokama da bi se prikrila krivica”, a da ih je mesec dana pre zastare tužilaštvo odbacilo sa “sramnim, neutemeljenim i pogrešnim obrazloženjem”.

“Javnost mora da zna činjenicu da su naša deca šest sati ostavljena u objektu bez svesti, nisu ih iznosili napolje da ih predaju lekarima hitne pomoći, a to je najteži zločin”, dodao je Miladinović.

Roditelji su početkom februara podneli Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu Prigovor na odbacivanje krivičnih prijava i tražili da se nastavi krivično gonjenje.

Snežana Vuković, majka poginulog Renata, rekla je da krivičnim prijavama ona ne traži da se neko osudi, već da se ispitaju sve okolnosti.

“Kako što je svima poznato, vatrogasci i svi ostali organi nisu uradili svoj posao pravedno i zakonski kako je trebalo. Činjenice postoje, a javni tužilac verovatno razmišlja da je to sasvim u redu i da ne treba više nikoga da goni, ali bar bi trebalo sve do kraja ispitati”, apelovala je Vukovićeva.

Posle dvogodišnjeg suđenja pred Višem sudu u Novom Sadu u junu 2014. na na zatvorske kazne od pet do devet godina u slučaju Kontrast osuđeni su vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupac lokala Slaviša Stanišić, drugi zakupac Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga.

U požaru u diskoteci „Kontrast“ 1. aprila 2012. godine poginuli su Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (28), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (20).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga