Rizična godina za među-nacionalne odnose u Vojvodini

Povod je obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

22. maja 2018

Ova godina može biti rizična za očuvanje dobrih međunacionalnih odnosa u Vojvodini, upozorava Zrenjaninski socijalni forum.

Povod je obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji a u centru pažnje je nedavna odluka Pokrajinske Vlade APV da usvoji Nacrt pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju Dana Vojvodine i drugih dana od pokrajinskog značaja.

– Postoji opasnost da se gubitak Kosova kompenzuje tako što će se Vojvodini nametati ekskluzivno srpski identitet. Proslava ne sme biti iskorišćena za ispoljavanje velikosrpskog nacionalizma – upozorava politikolog Miroslav Samardžić, aktivista ZSF.

Predloženo je da dan Vojvodine bude 25. novembar, kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji. Pokrajinska vlada je predložila da se obeležavaju i 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 1848. godine, te 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, kada su Ujedinjene nacije 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

– Uočljivo je da su uzeti značajni datumi samo iz jedne tradicije, srpske, te da su izostavljeni značajni datumi i događaji koji simbolizuju antifašističku borbu u Vojvodini. Prva dva datuma su nesporna, ali izbor trećeg je čudan. Naime, u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima nacionalne manjine se uopšte ne pominju. Predlog koje su dale autonomaške organizacije i pojedinci da se obeležava i 31. jul 1945. godine, kada je Skupština izaslanika naroda Vojvodine odlučila da Vojvodina uđe u sastav Srbije je opravdan. U socijalističkom periodu, po prvi put u istoriji, postignuta je nacionalna ravnopravnost u Vojvodini – objašnjava Samardžić.

On podseća i na veoma važnu činjenicu o upotrebi toponima na manjinskim u Vojvodini, da se prema važećim propisima u AP Vojvodini tradicionalni nazivi naseljenih mesta na manjinskim jezicima moraju ispisivati na svim područjima na kojima su i jezici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi.

Zaštita manjina u Zrenjaninu

Na području Grada Zrenjanina u službenoj upotrebi su pored srpskog i mađarski, rumunski i slovački jezik. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Gradu Zrenjaninu, odnosno na celoj terioriji lokalne samouprave bilo je ukupno 123.362 stanovnika. Broj i procenat pripadnika nacionalnih grupa čiji jezici su u službenoj upotrebi:

Srbi         91.579     74,24 %
Mađari   12.350     10,01 %
Rumuni   2.161         1,75 %
Slovaci     2.062         1,67%

(M. Pudar, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga