Rita Kinka na čelu Umetničkog saveta NS EPK 2021

Nasuprot ustaljenoj praksi pojedinih prestonica kulture o izboru pojedinca kao umetničkog direktora projekta, Organizacioni odbor se opredelio za kolektivno telo - Umetnički savet

08. juna 2016

Pijanistkinja Rita Kinka, profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu, izabrana je za predsednicu Umetničkog saveta kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Rita Kinka jednoglasno je izabrana na sednici Umetničkog saveta za predsednicu tog tela, saopštio je Organizacioni odbor EPK Novi Sad 2021.

Nasuprot ustaljenoj praksi pojedinih prestonica kulture o izboru pojedinca kao umetničkog direktora projekta, Organizacioni odbor se opredelio za kolektivno telo – Umetnički savet koji je formiran pre mesec dana, a čine ga, uz Ritu Kinku, i Dubravka Lazić, takođe profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovlјević-Bugarski, urednica muzičke redakcije Kulturnog centra Novog Sada i Novosadskog džez festivala Vesna Kaćanski, književni, filmski i pozorišni kritičar Vladimir Kopicl, glumac i direktor Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház Valentin Vencel, osnivač i direktor festivala Exit Dušan Kovačević, direktor i glavni urednik Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu Zdravko Vulin i slikar Danijel Babić, koji je nedavno izabran kao “predstavnik nezavisne umetničke novosadske scene”.

Predsednik Organizacionog odbora EPK Novi Sad 2021 Nemanja Milenković izjavio je da je izborom Umetničkog saveta obezbeđen “kvalitet i participativnost kroz učešće istaknutih pojedinaca i institucija i organizacija koje predstavljaju”, kao i pluralizam mišljenja, a to će, kako je hnaveo, “za posledicu imati sveobuhvatniji i raznovrsniji pristup kandidaturi”.

Umetnički savet je nedavno odlučio i da slogan kandidature Novog Sada za EPK 2021. godine bude “4 new bridges” (Za nove mostove).

“Mostovi simbolizuju Novi Sad kroz čitavu njegovu istoriju: asociraju na spajanje lјudi, kultura, vera, tradicija koji su stotinama godina činila da Novi Sad bude primer prožimanja i bogatstva različitosti svake vrste. Mostovi su i suštinsko, identitetsko pitanje za svaku osobu, organizaciju, pa i sam grad – naročito grad kakav je Novi Sad, koji je i jedini grad u Evropi kojem su u bližoj istoriji srušeni svi mostovi. I oni pravi, ali i oni simbolički”, navedeno je na sajtu kandidature Novog Sada za EPK 2021.

Četiri mosta programskog koncepta činiće ukupno osam tema kojima će se kandidatura Novog Sada baviti, a to su: kulturno nasleđe i gostoprimstvo; konflikti i migracije; kreativne industrije i mladi, te kulturni kapacitet i javni prostori.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga