Rim: Nobelovi laureati strahuju od novog „hladnog rata“

Potpisnici dokumenta posebno napominju da "sukob u Ukrajini predstavlja pretnju za stabilnost Evrope i podriva njenu sposobnost da odigra pozitivnu ulogu u svetu"

15. dec 2014

Dobitnici Nobelove nagrade za mir, okupljeni u Rimu, izrazili su zabrinutost zbog pretnje koju predstavljaju „pojedine velike sile“ koristeći silu i time rizikujući da pokrenu „novi, još opasniji hladni rat“.

Učesnici samita Nobelove nagrade za mir u italijanskoj prestonici su, takođe, osudili „fanatizam prerušen u veru“ i skrenuli pažnju javnosti na „postojeće i tinjajuće konflikte, posebno u Siriji, Iraku, Izraelu/Palestini, Avganistanu, Južnom Sudanu i Ukrajini“, a koji dobijaju „sve opasniji tok“.

U svom završnom dokumentu, Nobelovi laureati upozorili su na sve veću opasnost od rata, uključujući i nuklearni među velikim državama“.

„Ova pretnja proizilazi iz činjenice da pojedine velike sile smatraju da mogu da ostvare svoje ciljeve upotrebom sile“, ističu nobelovci, ne citirajući nijednu zemlju.

„Ova tendencija, ukoliko ostane nekontrolisana, neminovno će dovesti do veće vojne konfrontacije i do novog, još opasnijeg hladnog rata“, uvereni su učesnici rimskog skupa.

Potpisnici dokumenta posebno napominju da „sukob u Ukrajini predstavlja pretnju za stabilnost Evrope i podriva njenu sposobnost da odigra pozitivnu ulogu u svetu“.

Na 15. po redu samitu nobelovaca učestvovali su dalaj lama, bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, bivši vođa Solidarnosti i predsednik Poljske Leh Valensa, Širin Ebadi (Iran), Lejmah Gbovi (Liberija), Tavakol Karman (Jemen), Beli Vilijams, Mejrid Megvajer i Dejvis Trimbl (Irska), Hose Ramos-Horta (Zapadni Timor) i Džodi Vilijams (SAD).

Južnoafrički biskup Dezmond Tutu je zbog bolesti morao da otkaže dolazak.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga