RIK odbio prigovore za trgovinu glasovima u Novom Sadu i Pećincima

Prigovori odbijeni "jer o tome nema podataka u zapisniku o radu biračkog odbora, na tim biračkim mestima"

27. apr 2016

Republička izborna komisija odbila je prigovor kandidata za poslanika Aleksandra Stankovića koji je prijavio situaciju sa trgovinom glasova u Novom Sadu na izbornom mestu 155.

Odbijen je i prigovor kandidata za poslanike Vladimira Pavićevića koji je prijavio da se u opštini Pećinci trgovalo glasovima, odnosno da su ispred biračkog mesta broj 19 tri osobe sedele u autu i po zameni praznog glasačkog listića za unapred zaokruženi davale 5.000 dinara.

Prigovori su odbijeni „jer o tome nema podataka u zapisniku o radu biračkog odbora, na tim biračkim mestima“.

Odbijen je i prigovor glasača iz Beograda, koji je tvrdio da mu je onemogućeno da glasa na izbornom mestu koje mu je bilo naznačeno kada je proveravao birački spisak na Internetu. Prigovor je odbijen jer je konstatovao da je birač pogrešio izborno mesto na kome glasa.

Predstavnici DJB i Srpske radikalne stranke u RIK-u tražili su da se sva tri prigovora prihvate, jer su naveli da je „kružni listić“ opšte poznati način izborne krađe i da bi na tim mestima izbori trebalo da budu ponovljeni, kao i prigovor birača jer im se javljao veliki broj građana kojima se biračko mesto nije poklapalo sa onim koje su dobili uvidom u birački spisak.

Član RIK-a Miladin Kovačević kazao je da je dostavljen 101 zapisnik sa biračkog mesta sa teškom greškom, odnosno da se u tim zapisnicima ne poklapa ukupan broj listića sa zbirom važećih i nevažećih listića ili se broj važećih listića ne podudara sa zbirom glasova koji su dobile sve stranke zajedno. Kako je naveo, moguće je da je neka od tih greška samo tehnička, odnosno da je loše upisan rezultat, a RIK će zapisnicima sa greškama i eventualnom ponavljanju izbora odlučivati sutra.

(Radio 021, agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga