RIK odbio predlog za ponavljanje parlamentarnih izbora

Odbijen je predlog predstavnika Levice Srbije Sava Pilipovića

30. apr 2016

Republička izborna komisija (RIK) je na današnjoj sednici odbacila osam prigovora, podnetih zbog nepravilnosti prilikom glasanja na 14 biračkih mesta na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila u Srbiji.

Prigovori su odbačeni zato što nisu podneti na vreme.

Na današnjoj sednici odbijen je i predlog predstavnika Levice Srbije Sava Pilipovića da na dnevnom redu te sednice bude i odlučivanje o ponovnom raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora zbog, kako je rekao, kradje na izborima 24. aprila.

„Moj predlog je da RIK donese rešenje o poništavanju izbora za narodne poslanike održanih 24. aprila, jer imamo kradju izbora. Ako moj predlog ne bude prihvaćen, gradjani neće moći da veruju nikome“, ocenio je Savo Pilipović.

Dodao je da poslanici izabrani na izborima koji su, kako je rekao, „potpuno delegitimisani i nelegalni“, neće imati nikakav legitimitet zbog čega je jedino rešenje da RIK poništi izbore i raspiše nove za narednu subotu.

Nakon glasanja o tom predlogu, za koji je glasalo pet članova RIK, predsednik tog tela Dejan Djurdjević kazao je da se predlog odbacuje i da je na članove tog tela proteklih dana izvršen „veliki“ pritisak.

„Insistiraću da se ova stvar raščisti do kraja. Iznećemo zapisnike iz 2014. i 2012. Ima džakova, svi su sačuvani, i javnost će moći da vidi koliko je zapisnika sa prethodnih izbora rekonstruisano“, kazao je Djurdjević i dodao da niko ne može da promeni ono što je u džakovima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga