Rigidni stavovi Ustavnog suda o Vojvodini

Tribina Vojvođanskog kluba "Da li će novi Statut ubiti autonomiju Vojvodine"

16. apr 2014

Članica Radne grupe za usklađivanje Statuta Vojvodine sa Ustavom Srbije Mirjana Tomić Jovanović izjavila je da je, prema njenom mišljenju, Ustavni sud Srbije (USS) odluku o neustavnosti dve trećine odredaba Statuta Pokrajine doneo nelegitimnim tumačenjem Ustava.

Tomić Jovanović je na sinoćnoj tribini Vojvođanskog kluba u Novom Sadu ocenila da je USS odluku doneo na osnovu svojih “rigidnih i dogmatskih” stavova, prema kojima je Srbija visoko centralizovana i unitarna država, i gde su autonomne pokrajine samo oblik administrativno-teritorijalnih jedinica.

“Usaglašavanje sa Ustavom je izvršeno prema zauzetom stanovištu i mišljenju USS, a ne prema odredbama samog Ustava i time je nesprovodiva”, rekla je ona i dodala da je ona izdvojila svoje mišljenje tokom rada Radne grupe. Ona je upozorila da je Radna grupa postigla saglasnost i oko člana jedan usaglašenog Statuta da je “Vojvodina autonomna teritorijalna zajednica Srbije osnovana ustavom”, i dodala da je to netačno, jer ona nije osnovana Ustavom iz 2006. godine.

Član Predsedništva Vojvođanskog kluba Dragomir Jankov kazao je da se u izmenama Statuta krije i “antievropsko stanovište”, jer se Vojvodini uskraćuje mogućnost da učestvuje u zakonodavnoj vlasti i da daje svoje mišljenje. Jankov je kao primer evropske prakse naveo Helsinšku deklaraciju o regionalnoj samoupravi, kojom je predviđeno da regionalne vlasti budu uključene u donošenje odluka na državnom nivou ako one utiču na njihove interese. “To je to što nam treba i to su evropske vrednosti za koje treba da se zalažemo, a zato su navedeni stavovi US S ne samo antivojvođanski, već i antievropski”, kazao je Jankov.

Predsednik Političkog saveta Vojvođanske partije Miroslav Ilić rekao je da će svako ko glasa za izmenjeni Statut Vojvodine zapravo glasati za unitarnu Srbiju. “Smatram da Srbija treba da bude složena država u kojoj će Vojvodina biti federalna jedinica. Samo onda ćemo imati one ingerencije koje tražimo i moći rekonstruišemo onaj nivo prava koja je ona imala tokom istorije”, kazao je Ilić. Dodao je da će novi Statut “ubiti autonomiju Vojvodine”, ali da kada autonomija bude svedena na formalnost, borba za njena stečena prava treba da se nastavi u pravcu zahteva za republiku.

Tribinu “Hoće li novi Statut ubiti autonomiju Vojvodine” organizovala je u Novom Sadu nevladina organizacija Vojvođanski klub, a u publici su – između ostalih – sedeli i predsednik SVM-a Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Miroslav Vasin i predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga