„Revolucija – Otkazana!“ u SNP-u

Predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta - Foruma za novi ples, Per.Art-a i Studentskog kulturnog centra Novi Sad

10. mar 2016

Na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu u petak, subotu i ponedeljak, 11, 12. i 14. marta, sa početkom u 20 časova, biće izvedena predstava „Revolucija – Otkazana!“.

Predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta – Foruma za novi ples, Per.Art-a i Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

Režija i koncept potpisuje Saša Asentić, dramaturgiju i koncert Ana Vujanović, dok su za koreografiju bili zaduženi Aleksandar Ašur (Alexandre Achour) i Olivera Kovačević Crnjanski.

Revolucija – Otkazana! je javni događaj, predstava, koja se žanrovski određuje kao kulturno-umetnički program. Čitav projekat je započet istraživanjem rada komunističkog koreografa-radnika Hansa Žana Vajta (Hans Jean Weidt) i njegove grupe Crveni plesači (Die Rote Tänzer), a završava se izvedbom koja poziva publiku na kritičko i donekle ironično istorijsko putovanje kroz nedavne revolucije u evropskom društvu, istražujući uloge plesa i performansa u tim prelomnim momentima, kaže se u najavi.

Revolucija je ovde shvaćena kao tačka preseka između rada (proizvodnje) i rata (nasilnih, obično oružanih sukoba), koj se ujedno uzimaju i kao dva praistorijska korena plesa. Iako u tom smislu izgledaju bliski, revolucija i ples kao da se nikada ne sreću – ples i, nešto šire, umetnička izvedba, stalno obigrava oko revolucije, ali počinje da uzmiče čim dosegne revolucionarni vrhunac.

Da li je umetnost „ogledalo u kojem se društvo zrcali ili čekić kojim se ono oblikuje?“ Čak i ako je nekada bila čekić, „istorija se ponavlјa, prvi put kao tragedija, zatim kao farsa“. U toku tog ponavlјanja, jednom je bilo rečeno da „revolucija neće biti prikazana na televiziji“, a zatim je bila prikazana, da bismo nakon toga došli mi s pitanjem: Da li je revolucija (samo) predstava ili nijedna predstava nije revolucija?

U predstavi igraju: Jelena Alempijević, Saša Asentić, Aleksandar Ašur, Sonja Batić, Jelena Danguzov, Ivan Đurić, Olivera Kovačević Crnjanski, Andreja Kulešević, Ina Madžar, Maja Marković, Sanja Pavić, Ivan Pravdić, Bojan Radnov, Ista Stepanov i Sara Tošić.

Karte se mogu kupiti na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga