Retrospektiva Nuneta Popovića u Novom Sadu

Magnet i Nune Popović organizovali su ulične performanse tokom masovnih studentskih i građanskih protesta 1996. i 1997. godine

14. nov 2011

Retrospektivna izložba “Živela sloboda!” Nuneta Popovića i grupe Magnet biće otvorena u petak u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, saopšteno je danas iz tog muzeja.

Izložba će se sastojati iz printova velikog formata, fotografija, video zapisa, faskimila medijskih izveštaja.

Biće izloženi radovi “FaluSerbia”, “Poslednja Tajna večera”, “Otkrovenje”, “Isterivanje đavola”, “Zlatna poluga”, “Rekvijem za Srbiju”, “88 jaja za novu opozicionu vlast”, “Zaklani ste. Naše saučešće”, “Srpska noćna mora”.

Nune Popović i grupa Magnet su umetnost i kreativnost pretvarali u efektan model nenasilne borbe protiv totalitarnog režima u Srbiji devedesetih godina prošlog veka, navodi se u materijalu uz izložbu.

Magnet i Nune Popović organizovali su ulične performanse tokom masovnih studentskih i građanskih protesta 1996. i 1997. godine, koji su organizovani protiv izborne krađe, a sam Popović bio je i hapšen zbog svog tadašnjeg angažmana.

Način i strategija Magnetovog rada mogli su se prepoznati i u delovanju pokreta Otpor,  koji je bio prerastao u masovni pokret za svrgavanje Miloševića.

Retrospektivna izložba o grupi Magnet održava se povodom 15 godina od osnivanja te grupe. Osnovali su je 1996. godine osnovali stipendisti književne škole “Tradicija avangarde”, koju je pokrenuo i vodio pokojni književnik Vujica Rešin Tucić od 1993. do 1995. godine.

Jezgro grupe Magnet su činili Nune Popović, Ivan Pravdić i Jelena Marjanov. Grupa je delovala do 1998. godine.

Nune Popović (Beograd, 1974.) živeo je i radio u Ljubljani od 2000. do 2010, kada se preselio u Novi Sad. U Sloveniji je kreirao vizuelni identitet i vodio produkciju Zaštitnika ljudskih prava od 2001. do 2006. godine.

Izložbu prate istoimena monografija i internetski sajt www.magnet.nune.biz

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga