Restitucija drugi korak do kandidature

Sada je na Srbiji da izvrši preostale obaveze koje je preuzela akcionim planom da bi dobila kandidaturu - tvrdi Jelko Kacin.

22. jul 2011

Hapšenjem Gorana Hadžića Srbija je učinila veliki korak ka ratifikaciji SSP, a ukoliko do septembra ispuni obaveze iz akcionog plana, kandidatura će joj biti nadohvat ruke.

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, kaže za “Blic” da postoje velike šanse da nam šefovi država EU u decembru odrede i datum za početak pregovora, ali uz uslov da u zakon o restituciji budu ubačene preporuke Evropske komisije.

Srbija mora do 10. septembra da ispuni obaveze iz akcionog plana, kada će Evropska komisija odlučiti da li da da zeleno svetlo za kandidaturu, ali i početak pregovora sa EU. Izveštaj EK javnosti će zvanično biti saopšten 10. oktobra, a već sad se očekuje da će Beograd dobiti dobre vesti iz Brisela.

– Nakon hapšenja Gorana Hadžića, poslednjeg haškog begunca, nijedna zemlja iz Evropske unije ne može učiniti upitnom ratifikaciju SSP. Samo hapšenje će izuzetno pozitivno uticati na odnose u regionu i pomirenje sa susedima, što stvara političku klimu za pristupanje Uniji. Sada je na Srbiji da izvrši preostale obaveze koje je preuzela akcionim planom i ukoliko to učini, uveren sam da će dobiti kandidaturu – tvrdi Jelko Kacin.

Jedna od važnih tačaka akcionog plana, koji je Vlada Srbije usvojila krajem prošle godine, jeste i završetak saradnje sa Haškim tribunalom. Posle deset godina, konačno se može reći da je taj deo obaveze Srbija ispunila, a ostalo je još da se donese nekoliko zakona i podzakonskih akata, među kojima su ključni oni o javnoj svojini i restituciji.

Kacin navodi da sada “samo od Srbije zavisi da li će dobiti i datum za početak pregovora”.

– Videćemo da li će Srbija ispuniti uslove koje od nje traži Evropska unija. Ključni su zakoni o javnoj svojini i restituciji. Tu nema kompromisa. Videćemo kako će izgledati ti nacrti. Bilo je nekoliko preporuka Evropske komisije i važno je da ih Srbija usvoji i stavi u zakon – navodi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.
On nije hteo da govori o tim preporukama, ali se nezvanično može čuti da Evropska komisija traži da restitucija bude obavljena odmah, kao i da ne sme da bude bilo kakvih diskriminacija. To znači da isti princip važi za sve bivše vlasnike, bilo da je u pitanju crkva ili pojedinac.

– Ono o čemu sigurno moramo da vodimo računa jeste da zakoni o javnoj svojini i restituciji moraju da budu usklađeni, a iznosi koji se budu vraćali ne smeju biti obesmišljeni. Takođe, za nas je veoma važno da restitucija bude ekonomski održiva – kaže za “Blic” Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Ona, međutim, nije želela da prognozira kakvu će preporuku Evropska komisija dati Srbiji.

– Ne volim da dajem takve procene, ali se nadam da će mišljenje EK biti što pozitivnije – navela je Delevićeva.

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić istakao je za “Blic” da je sada više nego ikada ranije važno da se koncentrišemo na ispunjenje akcionog plana.

– Hapšenje Gorana Hadžića značajno je pre svega zbog doprinosa pomirenju u regionu, a onda i zbog ispunjavanja uslova koji nam se postavljao deset godina. Moramo sada da prionemo na posao i ispunimo i preostale obaveze koje se traže od nas – rekao je Đelić.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga