Restauracija unutrašnjosti Sinagoge u Subotici biće završena do kraja godine

Posao restauracije vredan je dva miliona evra, a finansira ga vlada Mađarske preko Mađarskog nacionalnog saveta

09. feb 2017

U toku je restauracija unutrašnjosti Sinagoge u Subotici na kojoj rade domaći i mađarski stručnjaci, a koja bi trebala da bude završena do kraja ove godine.

Arhitektica i stručna saradnica na obnovi subotičke Sinagoge Žužana Mate rekla je za list Mađar so da se istovremeno restauracija delova ovog objekta rade na više lokacija u Subotici i u Mađarskoj.

“Kako bi proces bio brži, neke delove će obnoviti domaće zanatlije. Sređuje se unutrašnji enetrijer, uređuje se objekat, farba se i obnavlja. Istraživanje nam je pomoglo da shvatimo kakva je bila originalna površina, koji materijali su korišćeni, što je sve uticalo na način našeg rada”, kazala je Mate.

Dodala je da će unurašnjost zgrade, gde god je to moguće, biti ostavljen u originalnom stanju, a da će ostalo biti vraćeno u prvobitno stanje.

“Ranije su korišćeni drugi materijali, tako da će restaurator kopirati dekorativne motive i ofarbati ih na osnovu uzorka što će se raditi na licu mesta. Ograda je takođe u fazi izgradnje”, rekla je Mate.

Prema njenim rečima, najveći deo stolarskih radova biće urađen u Subotici, dok će se pojedini elementi obnavljati u Mađarskoj.

“Veći deo stolarije se radi u Subotici, klupe, dok će se veliki centralni luster, koji je ostao u originalu, i zidni ornamenti raditi u Mađarskoj. Delovi koji budu nedostajali izradiće lokalna preduzeća. Nije jednostavno ponovno vraćanje klupa jer je na nekim mestima potrebna i popravka, ne samo obnova”, kazala je Mate.

Posao restauracije vredan je dva miliona evra, a finansira ga vlada Mađarske preko Mađarskog nacionalnog saveta. Rok za završetak radova je 31. decembar 2017. dodine.

Evropska nevladina organizacija “Europa nostra” uvrstila je Sinagogu u sedam najugroženijih jevrejskih sakralnih objekata na svetu.

Subotička Sinagoga, kao zaštićen spomenik kulture, predstavlja uspomenu na subotičke Jevreje koji su živote izgubili u logorima u Drugom svetskom ratu. Sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, na osnovu projekta budimpeštanskih arhitekata Dežea Jakaba i Marcela Komora.

(Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga